Kompaktní auta, která šetří peněženku. Přehled nejúspornějších vozů ve třídě Octavie

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 3. 2022 6:02
Ceny benzinu, nafty i stlačeného zemního plynu letí v posledních týdnech strmě vzhůru, nízká spotřeba paliva se tak může při nákupu nového auta stát ještě větším faktorem než kdy jindy. Redakce Aktuálně.cz sestavila žebříček nejúspornějších kompaktních hatchbacků a liftbacků na českém trhu. Žebříček je sestavený podle nákladů na palivo na kilometr jízdy.

V následujícím přehledu jsou zahrnuty automobily s benzinovým i naftovým motorem, a to včetně mildhybridů, a také plnohodnotné hybridy. Tentokrát nebyly do přehledu zahrnuty plug-in hybridy a elektromobily. Při přepočtech nákladů na kilometr platí cena 44,60 koruny za litr benzinu a 47,29 koruny za litr nafty, jak uvádí specializovaný web mBenzin.cz. Průměrná cena za kilogram CNG je podle webu CNG.cz aktuálně 59,96 koruny, což z přehledu vyřadilo jinak úsporné modely koncernu VW právě na stlačený zemní plyn.

Foto: Fiat

Fiat Tipo 1.6 Multijet - 2,13 Kč/km

Za stejnou sumu jako Kia Ceed jezdí i Fiat Tipo s naftovou šestnáctistovkou Multijet o výkonu 96 kW a manuální převodovkou. Jeho spotřeba je 4,5 l/100 km, což znamená zhruba 2,13 koruny na ujetý kilometr. Cena vozu začíná na 594 900 korunách. Pro srovnání, benzinový model jezdí za zhruba 2,45 koruny za kilometr, je ale také výrazně levnější.

 

Právě se děje

Další zprávy