Kompaktní auta, která šetří peněženku. Přehled nejúspornějších vozů ve třídě Octavie

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 3. 2022 6:02
Ceny benzinu, nafty i stlačeného zemního plynu letí v posledních týdnech strmě vzhůru, nízká spotřeba paliva se tak může při nákupu nového auta stát ještě větším faktorem než kdy jindy. Redakce Aktuálně.cz sestavila žebříček nejúspornějších kompaktních hatchbacků a liftbacků na českém trhu. Žebříček je sestavený podle nákladů na palivo na kilometr jízdy.

V následujícím přehledu jsou zahrnuty automobily s benzinovým i naftovým motorem, a to včetně mildhybridů, a také plnohodnotné hybridy. Tentokrát nebyly do přehledu zahrnuty plug-in hybridy a elektromobily. Při přepočtech nákladů na kilometr platí cena 44,60 koruny za litr benzinu a 47,29 koruny za litr nafty, jak uvádí specializovaný web mBenzin.cz. Průměrná cena za kilogram CNG je podle webu CNG.cz aktuálně 59,96 koruny, což z přehledu vyřadilo jinak úsporné modely koncernu VW právě na stlačený zemní plyn.

Foto: Opel

Opel Astra 1.5 CDTI - 2,03 Kč/km

Úplně stejnou techniku, jakou disponuje Peugeot 308, má i nová generace Opelu Astra. A tak nepřekvapí, že pětidveřový hatchback s 96kW turbodieselem a manuálním řazením je i stejně úsporný, když se jeho spotřeba blíží dle dat výrobce 4,3 litru nafty na 100 km, a tedy nákladům asi 2,03 koruny na jeden kilometr jízdy. Pro srovnání, u 81- nebo 96kW benzinového tříválce to vychází na 2,41 koruny na kilometr. Jen rozdíl v pořizovací ceně je opět docela výrazný: nafta přijde na 549 990 korun, benzin "jen" na 479 990 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy