Nejlepší říjen za deset let. Trh s osobními auty v zemích EU má za sebou rekord

ČTK ČTK
19. 11. 2019 10:52
Že by v říjnu evropští zákazníci vzali prodejny aut útokem? Ne, za pozitivními výsledky je totiž fakt, že vloni naopak touto dobou nastal velký propad kvůli přechodu na nová pravidla pro testování emisí.
Foto: iStock

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v říjnu meziročně vzrostl o 8,7 procenta na 1,178 milionu vozů. To představuje nejvyšší říjnovou úroveň za deset let, oznámilo dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za silným růstem stojí skutečnost, že loni v říjnu prodej výrazně klesl v důsledku komplikací souvisejících s přechodem na nová pravidla pro testování emisí.

V prvních deseti měsících letošního roku se prodej aut v EU meziročně snížil o 0,7 procenta na 12,95 milionu vozů. Jediným velkým trhem v EU, který v tomto období vykázal růst, bylo Německo.

Český Svaz dovozců automobilů začátkem listopadu oznámil, že prodej nových osobních automobilů na českém trhu za deset měsíců letošního roku meziročně klesl o 7,2 procenta na 211 045 vozů. V říjnu se však odbyt o 1,2 procenta zvýšil.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v říjnu v zemích EU meziročně zvýšil o téměř šest procent na 57 942 vozů. Podíl této značky na trhu EU nicméně klesl na 4,9 procenta z pěti procent před rokem, vyplývá z údajů ACEA.

 

Právě se děje

Další zprávy