Čtenáři rozhodli, tahle socialistická auta se líbí nejvíc. Je mezi nimi váš favorit?

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 7. 2023 6:32
Kdo vyráběl nejhezčí auta za železnou oponou? Před časem jsme zveřejnili přehled socialistických aut, která možná nebyla technicky na úrovni západních modelů, doháněla je ale minimálně vnějším vzhledem. Spolu s tím šla ruku v ruce i výzva čtenářům, aby se podělili o názor, která socialistická auta se jim nejvíce líbila. A trochu se to nakonec přetavilo i do osobních vzpomínek.
Foto: Škoda Auto

Stálice jménem Škoda 110 R

Škoda 110 R, Škoda Rapid, Zetor Crystal, ale také zahraniční auta jako Melkus RS 1000, Trabant P50 nebo FSO Polonez. Když jsme vybírali ta nejhezčí auta zpoza železné opony, výběr to byl docela široký, přestože obsáhl jen naprostý zlomek toho, co automobilky z Československa, Rumunska, Sovětského svazu nebo Polska skutečně vyráběly. Ostatně připomenout si ta nejhezčí auta můžete sami pod tímto odkazem.

Své názory nám ale poslali i naši čtenáři, přičemž jejich výběr je skutečně pestrý. Očekáváte především Škodu 110 R? Kupé z Kvasin se objevuje v odpovědích hned několikrát, někteří oceňovali sportovní vzhled a bohaté prosklení, pro jiné to byl třeba nesplněný sen, a i proto jim auto utkvělo v paměti. Nevyrobilo se jich moc a spousta z nich šla na západoevropské trhy, z nichž přinášela do ekonomiky tolik žádané valuty. Pro normálního člověka šlo také o auto nedostupné. Třeba v roce 1977 při průměrné mzdě 2462 korun stála 66 800 korun, což byl skoro dvojnásobek ceny Trabantu 601.

 

Právě se děje

Další zprávy