Nabídka Mototechny před 45 lety. Škoda dražší než Moskvič i nedostupné sny na kolech

Lada 1200 alias slavný žigulík patřil před 45 lety k základům nabídky Mototechny.
Třešničkou na dortu toho, co se nabízelo se znáčkem Škoda, však bylo kupé 110 R. "České Porsche" sice v ceníku Mototechny za 66 800 korun bylo, představa, že v něm bude moci odjet kdokoliv, kdo zrovna nastřádá tuto částku, ale byla spíše z říše snů. Naoko ale jedno z nejatraktivnějších socialistických aut mohl mít i pracující člověk.
Větší alternativu k Trabantu představoval z NDR Wartburg 353, který se dělal v Eisenachu. Litrový dvoutakt pod jeho kapotou byl silnější, dával 37 kW, a i dovnitř se díky čtveřici dveří a delší karoserii pohodlně vešlo více cestujících. Vyšší ale byla i cena, ceníkově stál základní sedan 56 300 korun.
Podobně jako se v rovině teorie pohybovala možnost koupit si třeba Tatru 613, pohybovala se v rovině teorie i možnost koupit si Volhu 24. Ano, v ceníku Mototechny auto s 2,4litrovým motorem o výkonu 72 kW bylo, dosáhnout na něj ale téměř nešlo. Už jen kvůli ceně 105 tisíc korun, která u kombi ještě o 12 tisíc korun vzrostla.
A nabídka obsahovala dokonce i americký Chrysler 180 GS, jakkoliv se spojením "americký" je v případě tohoto modelu potřeba nakládat opatrně. Vyráběl se v Evropě, konkrétně ve Španělsku, a šlo o produkt vyvinutý britskou skupinou Rootes a Simcou, v tu dobu už patřící pod hlavičku Chrysler Europe. Cena takového auta byla 98 tisíc korun.
Foto: Lada
Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 4. 2022 6:02
Trabanty, wartburgy nebo různé verze škodovek s motorem vzadu. Silnice byly před 45 lety docela monotematické, jakkoliv Mototechna, která za socialismu spolu s Tuzexem prodávala nová auta, ve svém "informativním ceníku" nabízela i pomyslné modré z nebe. Škoda 110 R, Tatra 613 nebo dokonce švédský Saab. To všechno v něm bylo. Kolik osobní auta stála, se můžete podívat do galerie.

Informativní ceník Mototechny pro rok 1977-1978 se objevil v jednom starším článku na webu iDnes.cz. Pro kontext je potřeba dodat, že průměrná hrubá měsíční mzda byla v roce 1977 podle Českého statistického úřadu 2462 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy