Moje Porsche unáší oceán, možná hoří. U Azor je v plamenech loď s 3965 auty na palubě

Martin Přibyl Martin Přibyl
18. 2. 2022 15:33
U portugalského souostroví Azory vzplanula loď Felicity Ace, která vezla takřka 4000 aut značek koncernu VW z německého přístavu Emden do Daisville v americké státě Rhode Island. Dvaadvacetičlennou posádku již Portugalci evakuovali, auta značek Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche a Volkswagen na palubě zůstávají.
Záběr na hořící loď Felicity Ace z vrtulníku portugalského letectva.
Záběr na hořící loď Felicity Ace z vrtulníku portugalského letectva. | Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / FORCA AEREA PORTUGUESA / Profimedia

Podle webu CNN zachvátil loď Felicity Ace požár, který vypukl v nákladovém prostoru, když plula ve vzdálenosti asi devadesáti námořních mil od Azor. Podle webu Handelsblatt vezlo plavidlo vyrobené v roce 2005 na palubě 3965 automobilů, přibližně 1100 z nich je luxusní sportovní značky Porsche. Doplňuje je 189 kusů značky Bentley a další Volkswageny, Audi a Lamborghini.

Podle portugalského námořnictva nebyl z posádky nikdo zraněn, všech 22 členů je již ubytováno v hotelu. Provozovatel lodi, japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines, pracuje na tom, aby zajistila odtah hořící lodi. Tu v současné době monitoruje hlídková loď portugalského námořnictva Setúbal. Zatím podle všeho není riziko, že by se požár rozšířil i k palivovým nádržím.

Záchranná operace na lodi Felicity Ace | Video: Força Aérea Portuguesa

Zástupci dotčených koncernových automobilek v USA jsou prý v kontaktu se zákazníky a provozovatelem lodi ohledně dalšího postupu. Jedním z těch, kteří mají na Felicity Ace své nové auto, je youtouber Matt Farah, který čeká na Porsche Boxster Spyder. "Prodejce mi potvrdil, že moje auto, společně s asi tuctem dalších, je na té lodi," řekl CNN. "Neměl ale žádné další informace a řekli mi, že jakmile bude mít Porsche Cars North America nějaký plán dalšího postupu, dají mi vědět."

Nejedná se o první případ, kdy koncern VW přišel o auta určená pro zákazníky na moři. V roce 2019 vzplanula a následně se potopila loď Grande America s více než 2000 luxusními vozy mj. značek Audi a Porsche na palubě. 

 

Právě se děje

Další zprávy