Aukce Lady Niva skončila totálním fiaskem. Měla stát milion, prodala se za pakatel

Takto zbídačená Lada Niva je poměrně vzácné auto, původní cena přes dva miliony byla ale přemrštěná.
První Lada Niva sjela z pásů sovětského AvtoVAZ v roce 1977 a rychle se dostala do pozice jednoho z nejoblíbenějších terénních aut východního bloku. Popularita vozu ostatně trvá dodnes, původní Niva se stále vyrábí v jen mírně zmodernizované podobě.
Na rozdíl od mnohých dalších aut zpoza železné opony si Niva rychle našla zájemce i v západoevropských zemích. Relativně oblíbený byl off-road například ve Francii, kde se o dovoz vozů Lada starala firma Poch.
Není tak překvapením, že se Poch postaral i o dovoz Nivy na obrázcích pro Françoise Jeansona v roce 1979. Jeanson si ji spolu se svým synem následně upravil pro start v Rallye Paříž-Dakar. V roce 1981 se tak na start na pařížském Place du Trocadéro postavil tento vůz vedle jedenácti dalších upravených Lad.
Jeansonův vůz se startovním číslem 167 slavný závod nakonec nedokončil, jiná Lada nicméně skončila v témže roce na třetí pozici. Po skončení závodu zůstala Niva až do roku 2009 v rukou původních majitelů. Ani druhý majitel, který ji vydražil přes aukční síň Bohnams za v přepočtu asi 118 tisíc korun, se vůz nesnažil žádným způsobem opravovat a zachoval jej v původním stavu.
Foto: Dirk de Jager/RM Sotheby's
Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 9. 2018 6:02
Mohl to být jeden z nejdražších automobilů Lada v historii. Aukční síň RM Sotheby’s nabízela začátkem září v londýnské aukci mezi jinými také Nivu z roku 1979. Nešlo ovšem o zcela sériový kus, nýbrž o dakarský speciál z ročníku 1981, s nímž se na start slavné soutěže postavil François Jeanson se svým synem. Odhadovaná cena za vůz se měla pohybovat někde mezi 50 a 75 tisíci librami, tedy v přepočtu mezi 1,43 až 2,146 miliony korun. Reálná částka ale byla nakonec mnohem menší. Za kolik se speciální Niva prodala, i podrobnosti o ní najdete v následující galerii.

Pokud vás zajímá, jaká terénní auta s pohonem všech kol a cenou do půl milionu je dnes možné koupit v Česku, podívejte se zde.

 

Právě se děje

Další zprávy