Je výhodnější koupit rodinné, nebo malé auto? Podívali jsme se do nabídky 10 značek

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 11. 2017 7:10
Malé hatchbacky, tedy auta velikosti Škody Fabia, se svými cenami nebezpečně blíží větším rodinným kompaktům, tedy vozům jako VW Golf. Ty se v některých případech dají pořídit i pod 300 tisíc korun, což je o segment níže naopak suma, odpovídající slušně vybavenému vozu. V následující grafice se tak můžete podívat, co nabízejí některé automobilky za stejné peníze ve dvou velikostních segmentech. Rodinný hatchback v základní výbavě jsme totiž porovnali s malým hatchbackem za podobnou cenu. Vybrali jsme deset automobilek, jejichž modely patří v obou třídách mezi nejpopulárnější. Vždy jsme volili vozy s pětidveřovou karosérií a vedle továrních informací přinášíme i data z našeho měření.

Na přehled kompaktních hatchbacků s cenou do 350 tisíc korun se podívejte zde. Malé hatchbacky s cenou do 300 tisíc korun najdete tady.

Kia Rio vs. Cee'd

U Kie jde i v ceníku poznat, že zatímco Cee'd už je výběhový model, který v příštím roce dostane nástupce, Rio patří stále k novinkám českého trhu. Základní cena pětidveřového kompaktního hatchbacku Cee'd tak i díky tomu klesla na 299 980 korun. V takovém případě má vůz zážehovou 1.4 o výkonu 73,5 kW s manuální pětistupňovou převodovkou. Výbava Comfort obsahuje manuální klimatizaci, rádio s CD a šesti reproduktory, multifunkční volant nebo mlhovky.

Menší Rio nabízí za 304 980 korun jednotku o objemu 1.25 litru s výkonem 62 kW a pětistupňovým ručním řazením. Výbava Exclusive, u Ria nejvyšší možná, nabízí zadní parkovací senzory, manuální klimatizaci, elektrická zadní okna, rádio s pětipalcovým displejem a šesti reproduktory, mlhovky nebo 15palcová litá kola.

Rio má na délku 4065 mm a rozvor náprav o hodnotě 2580 mm. Cee'd oproti tomu disponuje délkou 4310 mm a rozvorem náprav s délkou 2650 mm. Při měření vnitřního prostoru jsme v podélném směru u Ria naměřili 145 cm a u Cee'du 147 cm. Maximální šířka vzadu je u kompaktu o 4 cm lepší, o stejnou hodnotu vede Cee'd i v prostoru nad hlavou. Kufr malého hatchbacku má 325 až 980 litrů, kompakt nabízí 380 až 1318 litrů.

Více informací o Riu najdete zde, o Cee'du potom tady.

 

Právě se děje

Další zprávy