Je výhodnější koupit rodinné, nebo malé auto? Podívali jsme se do nabídky 10 značek

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 11. 2017 7:10
Malé hatchbacky, tedy auta velikosti Škody Fabia, se svými cenami nebezpečně blíží větším rodinným kompaktům, tedy vozům jako VW Golf. Ty se v některých případech dají pořídit i pod 300 tisíc korun, což je o segment níže naopak suma, odpovídající slušně vybavenému vozu. V následující grafice se tak můžete podívat, co nabízejí některé automobilky za stejné peníze ve dvou velikostních segmentech. Rodinný hatchback v základní výbavě jsme totiž porovnali s malým hatchbackem za podobnou cenu. Vybrali jsme deset automobilek, jejichž modely patří v obou třídách mezi nejpopulárnější. Vždy jsme volili vozy s pětidveřovou karosérií a vedle továrních informací přinášíme i data z našeho měření.

Na přehled kompaktních hatchbacků s cenou do 350 tisíc korun se podívejte zde. Malé hatchbacky s cenou do 300 tisíc korun najdete tady.

Opel Corsa vs. Astra

Opel Astra se v základní variantě s motorem 1.4 o výkonu 73,5 kW v kombinaci s manuální pětistupňovou převodovkou dostane na 329 900 korun. Výbava Selection v takovém případě nabízí vyhřívaná zrcátka, manuální klimatizaci, rádio se čtyřmi reproduktory nebo diody pro denní svícení.

Opel Corsa je většímu sourozenci v základní verzi cenou nejblíže v případě varianty Sport. Ta s motorem 1.4 Turbo o výkonu 77 kW stojí 338 900 korun. Ve výbavě má taková Corsa dešťový a světelný senzor, manuální klimatizaci, tempomat, rádio s CD, multifunkční kožený volant nebo 16palcová litá kola.

Astra má na délku 4370 mm a mezi nápravami 2662 mm. Oproti tomu Corsa disponuje délkou 4021 mm a rozvorem náprav s hodnotou 2510 mm. Výraznější rozdíl se podepisuje na podélném místě v kabině, u Corsy s hodnotou 146 cm a u Astry 149 cm. Maximální šířkou vzadu Astra Corsu překonává o 6 cm, výšku vzadu má ale malý model o centimetr lepší. Kufr Corsy nabízí 285 až 1120 litrů, u Astry je to 370 až 1210 litrů.

Více informací o Corse najdete zde a o Astře zde.

 

Právě se děje

Další zprávy