Má z něj být nejprodávanější Tesla. První Modely Y obdrží zákazníci v polovině března

Martin Přibyl Martin Přibyl
26. 2. 2020 12:15
Firmě, která proslula zpožděním oproti plánovaným termínům, se povedlo něco nečekaného: první dodávky středně velkého elektrického SUV Tesla Model Y začnou již v polovině března, minimálně o čtvrt roku dříve, než se čekalo.
Tesla Model Y.
Tesla Model Y. | Foto: Tesla

Start výroby Modelu Y Tesla již potvrdila v lednu, teď se na internetu objevili první zákazníci, kteří již mají určen termín dodání svého elektrického SUV. Nová auta si podle informací webu Electrek budou moci vyzvednout již 15. března.

Jako první dorazí k americkým zákazníkům top verze Performance, která nedávno získala svůj kalifornskými úřady schválený certifikovaný dojezd. Na jedno nabití by měla zvládnout 500 kilometrů. To vše při zrychlení z nuly na sto za 3,7 vteřiny a maximální rychlosti 241 km/h.

V Evropě si na první zákaznické vozy budeme muset ještě chvilku počkat, podle Automobilwoche by se první vozy měly v Německu objevit až během letošního podzimu. Model Y se v Německu bude i vyrábět - v chystané Gigafactory poblíž Berlína, vozy budou sjíždět i z čínské fabriky Tesly. V USA vznikají v Gigafactory v kalifornském Renu.

Model Y je pro Teslu jedním z klíčových typů. "Model Y možná 'nezboural' internet svým designem jako Cybertruck, má ale potenciál stát se nejprodávanější Teslou," citoval již dříve server Mashable analytičku Jessicu Caldwellovou ze společnosti Edmunds. Podle Muska by "ypsilon" mohl být úspěšnější než stávající Modely 3, X a S dohromady.

V porovnání s technicky blízkým Modelem 3 navíc Tesla bude svoje kompaktní SUV prodávat s o poznání vyšší marží. V Německu je odpovídající verze Performance u Modelu Y dražší o více než 140 000 korun. To by společně s vysokými prodejními čísly mělo Tesle pomoci k dlouhodobě udržitelné ziskovosti.

Základní cena Modelu Y pro německý trh je v současné době stanovena na 58 620 eur (1 480 000 korun) za verzi Maximum Range, varianta Performance vyjde přinejmenším na 65 620 eur (1 660 000 Kč). Obě verze mají pohon všech kol a u obou jde mimo jiné připlatit 3100 eur (necelých 80 000 korun) za sedmimístný interiér, který bude dostupný od příštího roku, nebo 6300 eur (160 000 korun) za pokročilé funkce automatizovaného řízení Autopilot.

 

Právě se děje

Další zprávy