Krize nekrize: Luxusní automobilka Porsche trhla v prvním pololetí prodejní rekord

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
16. 7. 2021 12:45
Německý výrobce sportovních vozů Porsche prodal v prvním pololetí dosud nejvíce aut v historii. Od ledna do června zvýšil prodej meziročně o 31 procent na 153 656 vozů, vyplývá z dnešního sdělení firmy se sídlem ve Stuttgartu. Podle březnového vyjádření jejího ředitele Olivera Blumeho je pravděpodobné, že se Porsche letos poprvé podaří překonat hranici 300 000 vozů.
Porsche Taycan Cross Turismo, ilustrační snímek
Porsche Taycan Cross Turismo, ilustrační snímek | Foto: Porsche

Od ledna do června se vozy od Porsche dobře prodávaly na všech významných světových trzích. Nejvyšší nárůst - o 50 procent - zaznamenal trh ve Spojených státech, kde si zákazníci koupili přes 36 300 vozů. Téměř třetina všech vozů - 48 600 - se prodala v Číně.

Zajímavé také je, že se prodejně dařilo všem modelům značky, když všechny zaznamenaly nárůst. I pomalu zastarávající menší SUV Macan si připsalo o 27 procent vyšší prodeje. Za půl roku si ho zvolilo 43 618 zákazníků a model tak jen o pár set kusů zaostal za tradičním bestsellerem značky, větším Cayennem, jehož prodeje rostly o 12 procent.

Dařilo se také elektrickému Taycanu, jehož takřka dvacetitisícové prodeje za první letošní pololetí již takřka dorovnaly loňské za plných dvanáct měsíců a jsou jen o něco nižší než u ikonické 911, která sama o sobě také rostla o 22 procent. Kromě Taycanu slaví úspěch i plug-in hybridy, podle člena představenstva pro prodej Detleva von Platena tvoří v Evropě Porsche s elektromotorem již 40 procent prodejů.

Automobilka Porsche je stejně jako česká Škoda Auto součástí koncernu Volkswagen. Ten počátkem měsíce oznámil, že Porsche utvoří společnou firmu s chorvatským výrobcem sportovních elektromobilů Rimac, aby mohly převzít francouzskou značku Bugatti, která také patří Volkswagenu.

 

Právě se děje

Další zprávy