Změna bodového systému nebo jízdenky za korunu. Co strany slibují ve volbách automobilistům?

Eva Srpová Eva Srpová
19. 10. 2017 6:47
Podívali jsme se do volebního programu deseti stran, které se objevovaly v předvolebních průzkumech na předních pozicích, abychom zjistili, jaká témata v dopravě považují za klíčová. Strany jsme také přímo oslovili, aby nám sdělily, co chtějí nabídnout motoristům. Co považují za své priority v oblasti dopravy? Změnily by bodový systém? Zavedly by elektronické viněty pro osobní vozy? Na odpovědi se podívejte do grafiky.

Veškeré informace týkající se letošních voleb, které jsme publikovali na našem webu, najdete na tomto odkazu.

Piráti

Foto: Pirátská strana

Priority ve volebním programu Pirátské strany shrnul pro Aktuálně.cz její garant programového bodu Doprava David Witosz:

"Automobilita se nachází na rozcestí. Spalovací motory dosáhly technologických a ekologických limitů, které mnohé vedou k touze svézt se na vlně elektromobility. Auto - symbol svobody a společenského statusu se postupně proměňuje v automat - spotřebič.

Snem logistických společností je řídit kamiony jako vlaky, při zachování pružnosti reakce na poptávku, kterou umožňuje silniční doprava. S tím vším nutně přichází i nové otázky, jako: Proč vozidla vlastnit. Kde a čím je nabíjet. Jak legislativně umožnit provoz samohybů bez řidiče. A v neposlední řadě, jak řidičům usnadnit život v změti předpisů, postihů a poplatků," říká David Witosz.

Piráti proto mají v programu tyto priority: Zachování mobility obyvatel i výkonnosti českého průmyslu během celého procesu přeměny individuálních vozidel v sdílenou službu. Silniční doprava podle nich musí být v souladu, ne v konfliktu s ostatními druhy dopravy (železnice, cyklistika, chodci).

"Automobily, chytré telefony a počítače se dnes obsahově prolínají - i proto chceme při řešení těchto úloh, stejně jako při výstavbě dálnic, koridorů nebo nabíjecích stanic využit myšlení v souvislostech, které máme zažité z projektování informačních sítí," dodává David Witosz ze strany Piráti.

 

Právě se děje

Další zprávy