Změna bodového systému nebo jízdenky za korunu. Co strany slibují ve volbách automobilistům?

Eva Srpová Eva Srpová
19. 10. 2017 6:47
Podívali jsme se do volebního programu deseti stran, které se objevovaly v předvolebních průzkumech na předních pozicích, abychom zjistili, jaká témata v dopravě považují za klíčová. Strany jsme také přímo oslovili, aby nám sdělily, co chtějí nabídnout motoristům. Co považují za své priority v oblasti dopravy? Změnily by bodový systém? Zavedly by elektronické viněty pro osobní vozy? Na odpovědi se podívejte do grafiky.

Veškeré informace týkající se letošních voleb, které jsme publikovali na našem webu, najdete na tomto odkazu.

TOP 09

Foto: TOP 09

"Prioritou pro TOP 09 je v oblasti dopravy a automobilismu dostavba české dálniční sítě do roku 2030. Znamená to, že pro řidiče ročně uvedeme do provozu v průměru zhruba 70 km dálnic. Zároveň zrychlíme rekonstrukce a přestavby silnic 1. třídy tak, aby odpovídaly dopravním nárokům a byly pro řidiče mnohem bezpečnější, než je tomu dnes," řekl pro Aktuálně.cz poslanec za TOP 09 a lídr ústecké kandidátky Michal Kučera.

U zvláště potřebných konkrétních dálnic chce strana prosadit speciální zákon, který umožní urychlené veřejnoprávní projednání a majetkoprávní vypořádání, aby mohla co nejrychleji probíhat nutná výstavba. TOP 09 chce snížit spotřebu paliv a produkci emisí a plánuje rozjet projekt e-dálnice. V jeho rámci by mělo dojít k elektrifikaci pravého jízdního pruhu dálnic s vysokým podílem nákladní dopravy.

"Kamiony s hybridními motory by v elektrifikovaných úsecích používaly elektřinu z napájecí troleje, čímž by došlo ke zmíněným úsporám. Díky tomuto projektu by také došlo k podpoře výstavby nezbytné infrastruktury pro elektromobily," říká poslanec za TOP 09 Michal Kučera.

 

Právě se děje

Další zprávy