Změna bodového systému nebo jízdenky za korunu. Co strany slibují ve volbách automobilistům?

Eva Srpová Eva Srpová
19. 10. 2017 6:47
Podívali jsme se do volebního programu deseti stran, které se objevovaly v předvolebních průzkumech na předních pozicích, abychom zjistili, jaká témata v dopravě považují za klíčová. Strany jsme také přímo oslovili, aby nám sdělily, co chtějí nabídnout motoristům. Co považují za své priority v oblasti dopravy? Změnily by bodový systém? Zavedly by elektronické viněty pro osobní vozy? Na odpovědi se podívejte do grafiky.

Veškeré informace týkající se letošních voleb, které jsme publikovali na našem webu, najdete na tomto odkazu.

ODS

Foto: ODS

ODS má v programu podrobněji rozepsané například tyto priority:

- Elektronické dálniční známky s možností nákupu pomocí internetu nebo SMS
- Možnost vyřízení všech dopravních úředních úkonů online z domova (např. žádost o řidičský průkaz, registrace vozidla, zaplacení pokuty platební kartou po internetu)
- Koncept smart cities v oblasti dopravy a energetiky na úrovni měst a obcí (např. chytré křižovatky, podpora elektromobility, energeticky efektivní budovy, chytré systémy řízení spotřeby energií atd.)

Jde také o jedinou stranu, která nám potvrdila, že by ráda změnila bodový systém. "Chceme, aby bodový systém byl jednodušší a lepší, aby nebyli řidiči neúměrně trestáni za drobné přestupky," uvedla Jana Havelková, tisková mluvčí ODS. Mezi své priority řadí také zrušení silniční daně pro osobní vozidla.

 

Právě se děje

Další zprávy