Kde hrozí největší riziko, že na silnici potkáte opilého řidiče? Praha to není

Eva Srpová Eva Srpová
20. 12. 2023 15:23
Kde mají menší zábrany si po skleničce sednout za volant, případně podcenit zbytkový alkohol v krvi? Hlavní česká metropole je překvapivě ukázněná, daleko větší riziko, že potkáte na silnici řidiče pod vlivem, hrozí na silnicích jižní Moravy.
Foto: Shutterstock

Po skleničce za volant stále usedá část řidičů, o svátcích nebo na konci roku, kdy se víc oslavuje, to bývá ještě častěji.

U zhruba pěti procent nehod, které šetřila Policie ČR, se během letošního roku potvrdila přítomnost alkoholu v krvi. Trend je v posledních letech více méně neměnný. V roce 2021 se alkohol v krvi účastníků nehody prokázal v 5,5 procentech případů.

A to přestože za takové jednání hrozí několikatisícové pokuty a odebrání řidičského průkazu. Právě od příštího roku se za tento přestupek pokuty zpřísní. Od ledna mohou řidiči dostat pokutu 25 000 až 75 000 korun, šest trestných bodů a dostat zákaz řízení na 18 až 36 měsíců. 

Podle statistik se ukazuje, že přibližně každá pátá nehoda šetřená policií končí zraněním nebo úmrtím účastníka dopravní nehody. Navíc u nehod s alkoholem je riziko zranění nebo úmrtí oproti ostatním nehodám téměř 2,5násobné. Policie uvádí, že u 42,1 procenta nehod pod vlivem alkoholu došlo ke zranění nebo úmrtí.

"Nechvalně" vedou na Moravě

Česká kancelář pojistitelů zveřejnila místa, kde v minulosti došlo na českých silnicích k největšímu počtu nehod, u nichž byla dechová nebo krevní zkouška na alkohol pozitivní.

Opilých řidičů, kteří častěji bourali, je tak nejvíc v oblasti jihozápadní Moravy a západu Čech, zejména Plzeňska. ČKP poukazuje na to, že konkrétně v okrese Břeclav nastává každá osmá vzniklá nehoda pod vlivem alkoholu, zatímco v  celorepublikovém průměru je to "pouze" každá dvacátá nehoda.

Větší chuť se před jízdou napít mají také v okrese Plzeň-Sever, Tachov, Znojmo, Hodonín a Jindřichův Hradec, kde podíl nehod pod vlivem alkoholu vždy překračuje 10 procent všech šetřených nehod. Bohužel se tu situace v letech nemění, právě tyto oblasti se objevovaly na předních místech ve srovnání ČKP i v minulých letech. Mezi další riziková místa patří Písek i Klatovy.

Kancelář také zveřejnila, které oblasti se na mapě rizikových míst výrazně posunuly na přední místa. Jde o Jičín, který byl před dvěma lety 56. nejvíce rizikový, letos poskočil už na 26. místo. Druhým a třetím v pořadí je pak Brno-venkov, respektive Brno-město. Z předloňského 36, resp. 35. místa vyskočilo na 17. a 18. příčku.

Naopak nejméně rizikovými okresy z hlediska nehod pod vlivem alkoholu jsou Rakovník, Kutná Hora nebo Pelhřimov. A kde se nachází Praha? Patří mezi "bezpečné" lokality, je letos 4. nejméně rizikovým okresem. Z  celkového počtu 46 205 nehod tu došlo k 1537 nehodám pod vlivem alkoholu, což odpovídá 3,33 procentům z celkového počtu karambolů.

Každý pátý se někdy napil před jízdou

V průběhu listopadu letošního roku provedla společnost Nextbase, která vyrábí palubní kamery ve spolupráci s výzkumnou agenturou YouGov Deutschland průzkum, ve kterém se dotazovala více než tisícovky respondentů, zda někdy v minulosti usedli za volant po požití alkoholu. K tomuto prohřešku se přiznala pětina českých řidičů, stejná studie zjistila, že v Polsku tak v minulosti řídilo po vlivem 18 procent řidičů, v Německu dokonce 27 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy