Za rok i o 200 tisíc korun navíc. Jak se změnily ceny a výbava nových aut v Česku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 2. 2023 6:02
Ceny aut v Česku rostou, naposledy zdražovala před pár dny mladoboleslavská Škoda. Ta se odhodlala k plošným změnám cen poprvé po 14 měsících, jiné značky zdražují sice méně, ale průběžně. Zmapovali jsme, jak se za poslední rok změnily ceny u nejprodávanějších modelů deseti nejpopulárnějších výrobců automobilů v Česku. Podívejte se do galerie.

Porovnání cen vychází z oficiálních ceníků automobilek dostupných loni a letos v únoru. Porovnáváme vždy standardní nabídku daného modelu, na akční výbavové stupně se zpravidla omezenou životností tentokrát nebereme zřetel. Akční zvýhodnění, které automobilky na standardní výbavové stupně nabízejí, je zmíněno vždy ve slidu u příslušného modelu.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia: +30 až 50 tisíc korun

Škoda Fabia si za rok připsala navýšení základní ceny o 30 tisíc korun - stojí tak nejméně 369 900 korun. Stejně jako loni, i letos je řeč o výbavě Ambition s litrovým motorem MPI o výkonu 59 kW a manuální převodovkou. A stejně jako u Octavie platí, že ruku v ruce s vyšší cenou jde i mírně vylepšená výbava, základní Fabia tak má letos parkovací senzory vzadu, elektrická zadní okna, vyhřívání předních sedadel, tempomat, startování tlačítkem nebo diodová zadní světla. Za to všechno se ještě loni připlácelo.

Opět ale jako u Octavie platí, že ne všechny výbavy nakonec zdražily stejně. Vyšší úroveň Style totiž stojí dnes o 50 tisíc korun více než před rokem. Sportovní Monte Carlo se v únoru 2022 ještě nenabízelo.

 

Právě se děje

Další zprávy