Za rok i o 200 tisíc korun navíc. Jak se změnily ceny a výbava nových aut v Česku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 2. 2023 6:02
Ceny aut v Česku rostou, naposledy zdražovala před pár dny mladoboleslavská Škoda. Ta se odhodlala k plošným změnám cen poprvé po 14 měsících, jiné značky zdražují sice méně, ale průběžně. Zmapovali jsme, jak se za poslední rok změnily ceny u nejprodávanějších modelů deseti nejpopulárnějších výrobců automobilů v Česku. Podívejte se do galerie.

Porovnání cen vychází z oficiálních ceníků automobilek dostupných loni a letos v únoru. Porovnáváme vždy standardní nabídku daného modelu, na akční výbavové stupně se zpravidla omezenou životností tentokrát nebereme zřetel. Akční zvýhodnění, které automobilky na standardní výbavové stupně nabízejí, je zmíněno vždy ve slidu u příslušného modelu.

Foto: Hyundai

Hyundai Tucson: +40 až 50 tisíc korun

Podobně jako i30 Kombi, zdražoval plošně i druhý nejoblíbenější model Hyundai. Kompaktní SUV Tucson zvýšilo svou cenu ve standardním ceníku téměř plošně o 40 tisíc korun. Jestliže před rokem tak výbava Start s přeplňovanou benzinovou šestnáctistovkou o výkonu 110 kW, manuální převodovkou a pohonem předních kol přišla na 539 990 korun, dnes je to 579 990 korun. Do ceny je promítnuta dodatečná prémie, která meziročně zůstala stejná, srovnání pak vychází ze standardního ceníku SUV.

Ne všechny verze ale zdražovaly o 40 tisíc. Hybrid a plug-in hybrid mají navýšení ještě o deset tisíc korun vyšší, jejich cena tak meziročně vzrostla o 50 tisíc korun. Výbava všech verzí zůstala stejná, pouze se podobně jako u i30 dostal do palety barev nový perleťový odstín bílé za 21 900 korun. Podobně jako u i30 také platí, že ceník Tucsonu platí pro skladové vozy, v Nošovicích totiž chystají modernizaci kompaktního SUV.

 

Právě se děje

Další zprávy