Za rok i o 200 tisíc korun navíc. Jak se změnily ceny a výbava nových aut v Česku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 2. 2023 6:02
Ceny aut v Česku rostou, naposledy zdražovala před pár dny mladoboleslavská Škoda. Ta se odhodlala k plošným změnám cen poprvé po 14 měsících, jiné značky zdražují sice méně, ale průběžně. Zmapovali jsme, jak se za poslední rok změnily ceny u nejprodávanějších modelů deseti nejpopulárnějších výrobců automobilů v Česku. Podívejte se do galerie.

Porovnání cen vychází z oficiálních ceníků automobilek dostupných loni a letos v únoru. Porovnáváme vždy standardní nabídku daného modelu, na akční výbavové stupně se zpravidla omezenou životností tentokrát nebereme zřetel. Akční zvýhodnění, které automobilky na standardní výbavové stupně nabízejí, je zmíněno vždy ve slidu u příslušného modelu.

Foto: Hyundai

Hyundai i30 Kombi: +35 tisíc korun

Zdražování se nevyhnulo ani Hyundai. Jeho nejpopulárnější model i30 meziročně zvýšil cenu o 35 tisíc korun, srovnáváme přitom provedení s karoserií kombi. Technika zůstala stejná, to znamená atmosférickou benzinovou patnáctistovku o výkonu 81 kW s manuální šestistupňovou převodovkou. Zatímco před rokem stála výbava Start nejméně 384 990 korun, letos je 419 990 korun. Zvýšení o 35 tisíc je plošné a pro všechny výbavy kombíku shodné.

Výbava korejského modelu vyráběného v Nošovicích zůstala stejná, pouze mezi příplatky se meziročně objevila bílá perleťová barva za 20 900 korun. Hyundai pro letošní rok také chystá další modernizaci i30, uvidíme tedy, jak se ta dotkne cen kompaktního modelu. Aktuální ceník platí kvůli tomu jen pro skladové zásoby.

Dodejme ještě, že srovnání vychází ze standardního ceníku vozu (nebereme tedy do úvahy specifické akční výbavy dostupné povětšinou jen určité omezené časové období), započítána je i sleva 40 tisíc korun, která se meziročně nezměnila.

 

Právě se děje

Další zprávy