Za rok i o 200 tisíc korun navíc. Jak se změnily ceny a výbava nových aut v Česku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 2. 2023 6:02
Ceny aut v Česku rostou, naposledy zdražovala před pár dny mladoboleslavská Škoda. Ta se odhodlala k plošným změnám cen poprvé po 14 měsících, jiné značky zdražují sice méně, ale průběžně. Zmapovali jsme, jak se za poslední rok změnily ceny u nejprodávanějších modelů deseti nejpopulárnějších výrobců automobilů v Česku. Podívejte se do galerie.

Porovnání cen vychází z oficiálních ceníků automobilek dostupných loni a letos v únoru. Porovnáváme vždy standardní nabídku daného modelu, na akční výbavové stupně se zpravidla omezenou životností tentokrát nebereme zřetel. Akční zvýhodnění, které automobilky na standardní výbavové stupně nabízejí, je zmíněno vždy ve slidu u příslušného modelu.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf Variant: +31 až 42 tisíc korun

O 31 tisíc korun více stojí v meziročním srovnání základní verze Volkswagenu Golf Variant. Provedení 1.0 TSI Life s výkonem 81 kW a manuální převodovkou stálo před rokem 609 900 korun, dnes pohled do ceníku odhaluje cenu 640 900 korun.

Výbava se přitom nezměnila (nově jsou standardem akorát diodová světla se speciálním režimem svícení pro jízdu po dálnici), což platí i pro další výbavové stupně Style a R-Line. Nicméně zdražení podobně jako třeba u Octavie není meziročně plošné, respektive různé verze zdražily o různé částky. Verze Life dle motoru o 31 až 36 tisíc, verze Style o 34 až 42 tisíc korun a verze R-Line o 36 až 42 tisíc korun.

Sluší se také podotknout, že Golf Variant přišel o patnáctistovku s 96 kW, která spaluje stlačený zemní plyn, jakkoliv by podle dřívějšího vyjádření zástupců VW nemusela tato absence znamenat úplný konec plynového Golfu, jako se to stalo u Octavie. Z nabídky vypadl rovněž benzinový čtyřválec 2.0 TSI o výkonu 140 kW s dvouspojkovým automatem.

 

Právě se děje

Další zprávy