Za rok i o 200 tisíc korun navíc. Jak se změnily ceny a výbava nových aut v Česku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 2. 2023 6:02
Ceny aut v Česku rostou, naposledy zdražovala před pár dny mladoboleslavská Škoda. Ta se odhodlala k plošným změnám cen poprvé po 14 měsících, jiné značky zdražují sice méně, ale průběžně. Zmapovali jsme, jak se za poslední rok změnily ceny u nejprodávanějších modelů deseti nejpopulárnějších výrobců automobilů v Česku. Podívejte se do galerie.

Porovnání cen vychází z oficiálních ceníků automobilek dostupných loni a letos v únoru. Porovnáváme vždy standardní nabídku daného modelu, na akční výbavové stupně se zpravidla omezenou životností tentokrát nebereme zřetel. Akční zvýhodnění, které automobilky na standardní výbavové stupně nabízejí, je zmíněno vždy ve slidu u příslušného modelu.

Foto: Toyota,

Toyota Corolla Touring Sports: +20 až 102 tisíc korun

Toyota Corolla, zastoupená v tomto srovnání kombíkem Touring Sports, přišla v ceníku pro modelový rok 2023 o benzinovou přeplňovanou dvanáctistovku. To znamená, že se nabízí už jen jako hybrid s benzinovou osmnáctistovkou nebo dvoulitrem. Pokud budeme srovnávat tedy stejné motorizace, zvedla se cena základní Corolly TS 1.8 Hybrid Active o 20 tisíc korun na 697 900 korun, nebudeme-li brát zřetel na prostor pod kapotou, pak je nejlevnější verze japonského kombi dražší o 90 tisíc korun.

S rostoucí výbavou roste i cenová změna. Stupeň Comfort je dražší vždy o 45 tisíc korun, GR Sport o 70 tisíc korun, Executive dokonce o 102 tisíc korun. Z nabídky meziročně vypadla pseudoterénní verze Trek, novinkou je naopak výbava Style.

Výrazně se meziročně zlepšila multimediální výbava: od druhého stupně Comfort je standardem pro všechny Corolly 10,5palcová dotyková obrazovka a digitální přístrojový štít s úhlopříčkou 12,3 palce, bez rozdílu výbavy mají všechny Corolly také vestavěnou navigaci. Stupně GR Sport a Executive pak mají nově mimo jiné standardní vyhřívání volantu nebo elektrické víko kufru, Executive přidal adaptivní diodová světla. Upravena byla i skladba příplatkové výbavy.

 

Právě se děje

Další zprávy