Za rok i o 200 tisíc korun navíc. Jak se změnily ceny a výbava nových aut v Česku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 2. 2023 6:02
Ceny aut v Česku rostou, naposledy zdražovala před pár dny mladoboleslavská Škoda. Ta se odhodlala k plošným změnám cen poprvé po 14 měsících, jiné značky zdražují sice méně, ale průběžně. Zmapovali jsme, jak se za poslední rok změnily ceny u nejprodávanějších modelů deseti nejpopulárnějších výrobců automobilů v Česku. Podívejte se do galerie.

Porovnání cen vychází z oficiálních ceníků automobilek dostupných loni a letos v únoru. Porovnáváme vždy standardní nabídku daného modelu, na akční výbavové stupně se zpravidla omezenou životností tentokrát nebereme zřetel. Akční zvýhodnění, které automobilky na standardní výbavové stupně nabízejí, je zmíněno vždy ve slidu u příslušného modelu.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Tiguan: +34 až 46 tisíc korun

SUV německého Volkswagenu meziročně podražilo v základní verzi o 34 tisíc korun. Provedení 1.5 TSI Life s výkonem 110 kW, manuální převodovkou a pohonem předních kol stálo před rokem 808 900 korun, dnes to stejné auto přijde na 842 900 korun. Základní výbava zůstává stejná, tak jako u stupňů Elegance a R-Line.

Nicméně podobně jako u Golfu Variant platí, že příplatek 34 tisíc korun není plošný a různé motory i výbavy zdražovaly různě. Takže Tiguan Life dle motoru zvedl ceny o 34 až 39 tisíc korun, Tiguan Elegance o 41 až 43 tisíc korun a Tiguan R-Line o 44 až 46 tisíc korun. V nejnovějším ceníku také zůstaly jen verze s pohonem předních kol, počet dostupných verzí tak minimálně v tuto chvíli zásadně prořídl.

 

Právě se děje

Další zprávy