SUV, která měnila historii. Porsche před 20 lety ukázalo Cayenne a spustilo lavinu

Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 8. 2022 6:02
Letos uplynulo už dvacet let od chvíle, kdy Porsche poprvé představilo SUV Cayenne. Auto, které výrazně ovlivnilo celou třídu sportovně-užitkových vozidel a pomohlo zachránit německého výrobce od bankrotu. Dnes jsou SUV nejpopulárnější kategorií aut nejen v Evropě a nabízí je téměř každý - včetně Lamborghini a brzy i Ferrari. Spolu s Cayennem jsme vybrali 10 dalších důležitých SUV historie.

Range Rover

To, co se dnes považuje za prémiové luxusní SUV, započal v roce 1970 Range Rover. Spolu s Jeepem Wagoneer šlo o první luxusní terénní vozidlo na trhu. Auto začínalo se třemi dveřmi, pět dveří tehdy nebylo bráno za nutnost. Praktičtější model se nakonec objevil, ale až počátkem 80. let. První generace Range Roveru se s technickými i designovými změnami vyráběla až do roku 1996, kdy už byla dávno na trhu generace druhá a výhradně pětidveřová.

Ta posunula luxus zas o něco výše, bylo to ale až třetí vydání se samonosnou karoserií, které se definitivně přeorientovalo na tehdejší luxusní standardy nastavené BMW X5 a Mercedesem třídy M. Také mělo řadu prvků společných s tehdejším BMW řady 7. S další generací se komfort a luxus posunul zase o něco výše, auto také přešlo od výhradně spalovacích motorů k hybridům a plug-in hybridům. Objevovat se začaly i prodloužené varianty, nabízející více místa a komfortu na zadních sedadlech. Zatím poslední páté vydání Range Roveru mělo premiéru loni.

 

Právě se děje

Další zprávy