Vozidla, nad kterými zůstává rozum stát. Obrovská auta z dolů, staveb i kamenolomů

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
18. 12. 2023 6:02
Jsou dopravní prostředky, s nimiž se rozhodně nesetkáte každý den, jejich parametry ale o to více berou dech. Řeč je o různých pracovních strojích, na něž narazíte třeba v dolech nebo kamenolomech, musí tedy vydržet v extrémních podmínkách a zároveň odvádět maximum možné práce. Podívejte se, s jakými největšími a nejextrémnějšími stroji jste se mohli a někdy stále můžete ve světě setkat.

Největší traktor na světě

Největší traktor na světě asi nemohl dostat příznačnější označení než Big Bud (tak se ostatně jmenovala celá americká firma), tedy hovorově "velký kámoš", a číslovku 747, kterou sdílí mimo jiné s prvním širokotrupým letadlem společnosti Boeing.

Traktor vznikl zakázkově v USA už v roce 1977. V původním provedení byl vysoký 4,3 metru a dlouhý přes osm metrů, šířka se pak odvíjela od počtu použitých kol. Extrémní hodnoty pokračují třeba hmotností 43 tun bez plné nádrže, která má objem 3800 litrů. Ptáte-li se, co traktor pohání, pak je to naftový šestnáctiválec Detroit Diesel, jehož výkon se v průběhu času měnil a ve špičkovém provedení dosahoval až 820 kilowattů.

Big Bud 747 dlouho sloužil k úplně normální práci na poli, když ale počátkem století zkrachovala firma, která vyráběla zakázkové pneumatiky s průměrem přes 2,4 metru, traktor se přesunul do muzea v Iowě. Po výměně pneumatik za menší se ale traktor zase vrátil do práce.

 

Právě se děje

Další zprávy