Vozidla, nad kterými zůstává rozum stát. Obrovská auta z dolů, staveb i kamenolomů

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
18. 12. 2023 6:02
Jsou dopravní prostředky, s nimiž se rozhodně nesetkáte každý den, jejich parametry ale o to více berou dech. Řeč je o různých pracovních strojích, na něž narazíte třeba v dolech nebo kamenolomech, musí tedy vydržet v extrémních podmínkách a zároveň odvádět maximum možné práce. Podívejte se, s jakými největšími a nejextrémnějšími stroji jste se mohli a někdy stále můžete ve světě setkat.

Italský šampion

Na extrémní stroje se zaměřovala nejen americká společnost Big Bud, ale také italská firma Acco, založená Umbertem Accem. Jeden z nejextrémnějších strojů, který vyrobila, má jednoduchý název Acco Grader. Grader je anglický termín pro srovnávač zeminy, kterým je i tento stavební stroj.

Na délku měří prý 7,3 metru, váží až 181 tun a radlice má na délku až devět metrů. Pohání ho hned dva motory, silnější vzadu a slabší vpředu, dohromady by měl stroj mít až nějakých 1250 kilowattů. Původně byl vyrobený pro libyjského zákazníka, než jej ale stačili Italové dodat, bylo na zemi v roce 1986 uvaleno obchodní embargo. Srovnávač tak zůstal v Itálii a nikdy nedělal to, k čemu byl původně určený. Podle vícerých informací se však do dnešních dnů nedochoval a skončil ve šrotu.

 

Právě se děje

Další zprávy