Vyšel čerstvý přehled nejucpanějších měst. Ukazuje, jak si vede Praha, Brno a Ostrava

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 2. 2023 6:02
Z pandemie vyplývající pokles dopravy je, zdá se, definitivně pryč. Nizozemská společnost TomTom, která mimo jiné vyrábí GPS navigace do aut, ve svém každoročním dopravním indexu uvádí, že až ve 62 procentech sledovaných měst stoupl čas, který řidiči stráví za volantem. Jinými slovy, doprava houstne. A to nejen ve světě, ale i Česku. Do galerie se podívejte, jak moc.
Brno - ilustrační foto
Brno - ilustrační foto | Foto: ČTK

Co na to Brno?

Brno je na tom co do rychlosti dopravy podstatně lépe než Praha. V centru loni řidiči ujeli desetikilometrovou vzdálenost v průměru za 13 minut a 20 vteřin. To je v celkovém žebříčku 240. pozice a stejné hodnota jako u francouzského Lille, amerického New Orleans nebo švýcarského Bernu.

V celé metropolitní oblasti trvá ujet deset kilometrů 11 minut a 40 vteřin, což je mezi světovými městy 219. pozice. Časově stejně jsou na tom třeba německý Kolín, španělské Las Palmas nebo americký Seattle. Mimochodem zatímco doba potřebná ke zdolání deseti kilometrů v centru se zvedla meziročně o 20 vteřin, v metropolitní oblasti je to jen deset vteřin.

Nejhorší dopravní den roku: V Brně pátek 4. listopadu - v centru ujel řidič deset kilometrů za 17 minuty, v metropolitní oblasti za 15:10 minuty.

 

Právě se děje

Další zprávy