Vyšel čerstvý přehled nejucpanějších měst. Ukazuje, jak si vede Praha, Brno a Ostrava

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 2. 2023 6:02
Z pandemie vyplývající pokles dopravy je, zdá se, definitivně pryč. Nizozemská společnost TomTom, která mimo jiné vyrábí GPS navigace do aut, ve svém každoročním dopravním indexu uvádí, že až ve 62 procentech sledovaných měst stoupl čas, který řidiči stráví za volantem. Jinými slovy, doprava houstne. A to nejen ve světě, ale i Česku. Do galerie se podívejte, jak moc.
Foto: Jakub Plíhal

Je doprava v Praze tak špatná?

TomTom, jak bylo řečeno, vydal data i pro tři česká města. A začít nelze nikde jinde než v Praze, která je z této trojice "nejhorší". Desetikilometrovou jízdu centrem města například řidič loni zvládl v průměru za 16 minut a 20 vteřin, tedy o deset vteřin déle než v roce 2021. V celkovém žebříčku tak Praze patří 137. pozice, stejný čas mají třeba španělská Valencie, německý Bielefeld nebo polský Lublin, což jsou ale města počtem obyvatel výrazně menší než Praha. Saudskoarabský Rijád je ale zase výrazně větší než Praha, čas je u něj ale stejný.

Pokud vezmeme do úvahy celou metropolitní oblast, pak deset kilometrů ujelo loni auto v průměru za čtrnáct minut, opět to znamená papírové zhoršení o deset vteřin. Mezi světovými městy v tu chvíli české metropoli náleží 104. pozice, stejný čas mají třeba polská Poznaň nebo australské Adelaide.

Nizozemská společnost ale ze získaných anonymních dat dokázala vyčíst i jiné zajímavosti. Nejhorším dnem na řízení tak byla středa 16. listopadu, protože v centru ujeli řidiči deset kilometrů za 22 minut a 40 vteřin a v metropolitní oblasti za 18 minut a 10 vteřin.

 

Právě se děje

Další zprávy