Deset autoudálostí roku 2018: od tragické nehody roboauta až po trable s emisemi

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 12. 2018 6:02
Rok 2018 by mohl být zlomový pro další budoucnost autoprůmyslu. Zatímco z jeho začátku to možná vypadalo, že hlavním tématem bude vývoj robotických aut, postupem času vystupovaly na povrch stále více a více problémy s emisemi: ať už těmi škodlivými (zákazy vjezdů pro diesely), tak těmi způsobujícími globální oteplování. Právě rozhodnutí Evropské unie o omezení emisí CO2 u osobních ale i nákladních aut, může formovat směr autoprůmyslu na roky dopředu. Podívejte se s námi na nejdůležitější události, které hýbaly automobilovým světem v roce 2018.
Kancelář prezidenta užívala tento vůz od 19. prosince 2003. Za více než tři roky najezdil pouze necelých padesát tisíc kilometrů.
Kancelář prezidenta užívala tento vůz od 19. prosince 2003. Za více než tři roky najezdil pouze necelých padesát tisíc kilometrů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

1. 10. 2018: Auta se stočenými tachometry nesmí v Česku na silnice

Od prvního října letošního roku začal v Česku platit zákon, který má znemožnit provoz autům, jejichž tachometr byl stočen. Pokud při STK technik odhalí, že má auto najeto méně kilometrů než při předchozí kontrole, musí majitel doložit speciální protokol o výměně tachometru, jinak auto přijde o schválení k provozu a nebude smět na silnice. Provozovateli, který tento protokol nepředloží, navíc hrozí pokuta ve výši deset tisíc korun a mechanikovi, jenž ho při výměně nevystaví, pak dokonce 50 tisíc. 

Nový zákon je bohužel krátký na auta stočená ještě před prvním přihlášením v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy