Přehled změn u Dacií podrobně. Duster má jako jeden z mála aut i motory bez turba

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 9. 2018 6:03
Od 1. září vstoupila v platnost emisní norma Euro 6.2 nebo také Euro 6c, která zcela změnila přístup k měření spotřeby a emisí. Vedle upraveného laboratorního cyklu přibyly i jízdní zkoušky v reálném provozu. To výrazně překopalo nabídku většiny výrobců, přičemž zážehové agregáty bez přeplňování ve větších autech již téměř nekoupíte. To neplatí pro rumunskou Dacii, která i vzhledem k příznivé ceně atmosférické jednotky zachovala. Zároveň ale přibyl třeba nový diesel 1.5 Blue dCi. Na kompletní změny v portfoliu rumunské značky se podívejte do galerie.

Na podrobný přehled všech nabízených modelů Dacia se podívejte zde.

Foto: Ondřej Běhal

Turbo nechybí

Pro nejvyšší stupeň výbavy Arctica (u Loganu MCV navíc ještě oplastovaná verze Stepway) nabízí Rumuni vedle atmosférického litrového tříválce také přeplňovaný tříválec 0.9 TCe o výkonu 66 kW. Ten je standardně dodáván se systémem stop & start a podobně jako litr také s manuální převodovkou o pěti stupních.

Nová metodika se na jednotce podepsala zvýšením průměrné spotřeby o čtyři desetiny litru na 100 km. Nově také sedan i kombi konzumují 5,3 l / 100 km. Vyšší jsou i emise, konkrétně na úrovni 120 g CO/ km. Naopak dynamika, tedy především zrychlení za 11,1 sekundy, se ani pro jednu karoserii nezměnila. Stejná zůstala i cena - sedan s 0.9 TCe začíná na 235 400 korunách, kombi na 257 400 korunách. Verze Stepway vyjde na 286 400 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy