Policie vyzývá veřejnost, aby jí dávala tipy, kde má měřit rychlost

Eva Srpová Eva Srpová
7. 2. 2017 15:27
Dopravní policie vyzývá veřejnost, aby jí doporučila místa, kde by během velké bezpečnostní akce naplánované na 19. dubna měla měřit rychlost. Tipy od občanů má navíc v plánu využívat i po bezpečnostní akci a měřit zde rychlost pravidelně.
Policie vyzývá občany, ať jí prozradí, kde by rádi viděli kontroly rychlosti.
Policie vyzývá občany, ať jí prozradí, kde by rádi viděli kontroly rychlosti. | Foto: Jakub Plíhal

V Evropě funguje organizace TISPOL, která sdružuje dopravně policejní sbory v různých státech. Mezi její činnosti patří také plánování mezinárodních dopravně bezpečnostních akcí, do kterých se zapojuje i česká dopravní policie.

Například v únoru roku 2014 byla téměř týdenní akce v Česku zaměřena na kontrolu nákladní a autobusové dopravy. Letos se však policejní útvary napříč Evropou rozhodly zaměřit na kontrolu rychlosti.

Mezinárodní bezpečnostní akce s názvem Speed marathon proběhne 19. dubna, a na kterých místech budou policisté hlídkovat s radary, je nyní ve fázi vyhodnocování "nejvhodnějších" lokalit.

Policie se však vůbec poprvé rozhodla zapojit do projektu plánování také veřejnost. Vyzývá ji, aby během celého února posílala své tipy, kde má provádět kontrolu rychlosti. To lze učinit na stránce www.bezpecnecesty.cz/speedmarathon a lidé zde mohou buď označit na mapě nové místo, kde by se podle nich mělo měřit, anebo již navrženým místům dát zelený palec nahoru, kterým dávají najevo, že zde s měřením souhlasí, případně dát kliknutím na červený palec dolů najevo, že jsou proti.

"Do této chvíle se do akce zapojilo asi 2000 občanů," informuje vrchní policejní komisařka Eva Kropáčová. Státní bezpečnostní útvar láká k navrhování míst pro měření rychlosti touto větou: "Vybírejte ta nejvhodnější místa pro měření rychlosti a pomozte tak se zlepšením bezpečnosti v dopravě."

Vrchní komisařka zároveň uvádí, že výsledky, které policie tímto způsobem získá, po 19. dubnu vyhodnotí a zváží, zda v měření na těchto místech nadále nepokračovat pravidelně.

 

Právě se děje

Další zprávy