Ceny rostou, ale ne všem stejně. Deset ojetin, které dnes pořídíte nejvýhodněji

Martin Frei Martin Frei
30. 5. 2022 6:01
Ceny aut z druhé ruky překonávají rekordy. Průměr vytrvale stoupá, nahoru ho ale táhnou nejžádanější modely několika značek jako Golf, Octavia nebo Dacia Sandero. Co najdeme na levnějším břehu? Logicky jde o auta méně přitažlivá či méně praktická. Cenově jsou níž právě proto, že si neměla čím získat okruh ctitelů. Přesto jsme mezi nimi našli deset tipů se spolehlivou technikou, která vás nezradí.
Foto: Renault

Renault Grand Scénic 2009 až 2015

Náš tip: 1.5 dCi 2016, 95 000 km, 290 000 Kč
Srovnatelný Volkswagen Touran: dražší o 240 000 Kč
Uvedené cenové srovnání není úplně férové, protože u Scéniku jde o poslední ročník staré generace, zatímco u Touranu už o generaci novou. Jenže v této třídě nerozhoduje, jestli máte modernější design a pokročilejší jízdní asistenty, nýbrž jestli dovnitř naložíte i babičku a kočárek.
Grand Scénic třetí generace dodnes patří k nejpraktičtějším menším MPV. Výborně využívá obestavěný prostor, v pětimístném uspořádání má obří kufr a v sedmimístném mají děti vzadu víc místa než ve většině dnešních SUV s vysokou podlahou. Jízdně ani řidičsky není Scénic žádný showman a kabina nehýří estetikou, ale o to tvůrcům zjevně nešlo. Poměr užitku a ceny je bezkonkurenční.
I díky spolehlivosti, což zahrnuje i dieselové motory 1.5, 1.6 a 1.9 dCi. Z minulosti měly některé z nich špatnou pověst, ale v této generaci již sloužily oddaně. Na benzin se Scéniku dařilo podstatně méně. Atmosférická šestnáctistovka je na tak velké auto slabá a přeplňované motory 1.2 a 1.4 TCe trpí tak drahými mechanickými závadami, že se je nevyplatí opravovat.

 

Právě se děje

Další zprávy