Ceny rostou, ale ne všem stejně. Deset ojetin, které dnes pořídíte nejvýhodněji

Martin Frei Martin Frei
30. 5. 2022 6:01
Ceny aut z druhé ruky překonávají rekordy. Průměr vytrvale stoupá, nahoru ho ale táhnou nejžádanější modely několika značek jako Golf, Octavia nebo Dacia Sandero. Co najdeme na levnějším břehu? Logicky jde o auta méně přitažlivá či méně praktická. Cenově jsou níž právě proto, že si neměla čím získat okruh ctitelů. Přesto jsme mezi nimi našli deset tipů se spolehlivou technikou, která vás nezradí.
Foto: Citroën

Citroën C4 2011 až 2018

Náš tip: 1.6 BlueHDI 2016, 72 000 km, 254 000 Kč
Srovnatelný Volkswagen Golf: dražší o 90 000 Kč
Když zdědíte francouzsky znějící příjmení a minulost plnou vrtošivých technických extravagancí, lidé vám přestanou věřit. A snadno přehlédnou, že jste zrovna postavili jednoduché, spolehlivé auto.
Hatchback C4 přibližně odpovídá Volkswagenu Golf. Přidává ale pár centimetrů délky a objemnější kufr, což z něj dělá lepšího parťáka pro rodinné cestování. Pro všechny cestující je dost místa i v kabině, díky dlouhému rozvoru to platí i pro místa vzadu.
Celé auto je postavené podle nejjednodušších receptů a z přiměřeně kvalitních součástek, takže nemá moc důvodů trucovat. Karoserie odolává rzi, podvozek s vlečenou zadní nápravou netrpí vůlemi.
Každopádně tu platí, že když Citroën, tak diesel. Po ujetí 150 tisíc kilometrů chce v servisu svoje a dávkovač AdBlue za 25 tisíc korun může selhat i dřív. Ale to jsou věci obvyklé i u konkurence. Ovšem atmosférické benzinové motory 1.4 a 1.6 VTi i přeplňovaný tříválec 1.2 PureTech trpí závadami zákeřnějšími, v posledku dražšími a samozřejmě mají vyšší spotřebu.

 

Právě se děje

Další zprávy