Ceny rostou, ale ne všem stejně. Deset ojetin, které dnes pořídíte nejvýhodněji

Martin Frei Martin Frei
30. 5. 2022 6:01
Ceny aut z druhé ruky překonávají rekordy. Průměr vytrvale stoupá, nahoru ho ale táhnou nejžádanější modely několika značek jako Golf, Octavia nebo Dacia Sandero. Co najdeme na levnějším břehu? Logicky jde o auta méně přitažlivá či méně praktická. Cenově jsou níž právě proto, že si neměla čím získat okruh ctitelů. Přesto jsme mezi nimi našli deset tipů se spolehlivou technikou, která vás nezradí.
Foto: Renault

Renault Laguna 2008 až 2016

Náš tip: 2.0 dCi 2014, 160 000 km, 220 000 Kč
Srovnatelný Ford Mondeo: dražší o 80 000 Kč
Vnucuje se filozofická utázka, zda je Laguna opravdu srovnatelná s Mondeem. V poslední generaci totiž průkopnicky nasadila nízkou úspornou aerodynamickou linii a sedadla ukotvená nízko u podlahy, ale vzadu zapomněla přidat místo na natažené nohy. Ve srovnání s Mondeem a Passatem je tu místa opravdu málo, měřítku střední třídy vlastně odpovídá jen šířka.
Odbytý interiér nadělá stejně málo parády jako ve Scéniku a tvrdé plasty se po letech dokážou nevyléčitelně rozvrzat. To sice nemá vliv na funkci, ale zájemci, kteří technice nerozumí, si udělají špatné mínění o kvalitě.
Což je škoda, protože jako pracant Laguna stále stojí za úvahu. U motoru 2.0 dCi záleží na poctivé údržbě a příčetném uživateli. Nejsilnější varianta se 127 kilowatty se dálničním letcům s těžkou nohou dokázala zadřít na klice. Jinak má ale motor pověst nezmara, i v dodávkách běžně najede 400 tisíc kilometrů. Bát se zde výjimečně nemusíte ani samočinné převodovky, dimenzované na ještě vyšší točivé momenty. Spolehlivý a přiměřeně úsporný je i benzinový dvoulitr pocházející od Nissanu.

 

Právě se děje

Další zprávy