Jak drahá byla auta před 20 lety? I nejlevnější modely by dnes stály dvojnásobek

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 4. 2021 6:02
Nejprodávanějším dováženým autem byl Peugeot 206, MPV se prodávala dvakrát lépe než SUV a Škoda Superb se teprve chystala na ovládnutí střední třídy. To je jen zevrubný popis českého automobilového trhu před dvaceti lety, tedy v roce 2001. Mnoho tehdejších modelů přitom dnes nabízejí autobazary doslova za dumpingové ceny. Kolik ale stála tato auta jako nová?
Foto: Opel

Opel Zafira

Francouzské modely od Citroënu a Renaultu sice ovládaly prodeje segmentu MPV, Opel Zafira jako "třetí" vzadu ale nebyl až tak daleko. Kompaktní německé MPV přitom mělo stejně jako konkurenti bohatou nabídku motorů, kde prim hrály benzinové jednotky. Stejně jako u Xsary Picasso ale jako vzorovou zvolíme variantu s naftovým agregátem, konkrétně 74kW dvoulitrem DTI. Ten před dvaceti lety stál od 729 900 korun, tvrdí ceník v dobovém autokatalogu. Spořit na takové auto by zabralo 51 tehdejších průměrných měsíčních platů.

Dnes už Zafira není kompaktní MPV, pod jménem Zafira Life se prodává osobní verze dodávky Vivaro, která se 106kW turobodieselem začíná na 931 990 korunách. Šetřit z aktuálního průměrného platu tak musí zájemce asi dvakrát kratší dobu než před 20 lety. Konkrétně 27 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy