Šéfovi aliance Nissan-Renault Carlosu Ghosnovi hrozí zatčení za daňový podvod

Eva Srpová Eva Srpová
19. 11. 2018 11:49
Carlos Ghosn, generální ředitel aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, má být v Japonsku zatčen za podezření z krácení daní. Jako první s informací přišel japonský deník Asahi.
Carlos Ghosn čelí v Japonsku vážnému podezření.
Carlos Ghosn čelí v Japonsku vážnému podezření. | Foto: Nissan

Informacemi se zabývají i další světová média, jako jsou Bloomberg, Reuters nebo Automotive news. Podle Bloombergu mluvčí aliance Renault-Nissan-Mitsubishi svolá na dnešní večer (19. listopadu) tiskovou konferenci. Zástupce soudních prokurátorů v Tokiu podle Bloombergu uvedl, že případ nebude komentovat.

Ghosn je podle japonského deníku Asahi podezřelý z manipulací při vyplňování daňového přiznání. Údajně neuvedl pravdivé údaje o vlastní finanční odměně. Deník Asahi nicméně neuvádí zdroj svých informací. Ghosn byl podle japonského tisku podroben výslechu a odpovídal na otázky tamějších prokurátorů dobrovolně. Po jeho výslechu soud podniká kroky k jeho zatčení, uvedl deník.

Mluvčí společnosti zatím informaci nekomentoval, uvedl Bloomberg. Akcie v pondělí 19. listopadu po zveřejnění informace klesly v Paříži až o 6,2 procenta a na celosvětové burze hodnota akcií společnosti Nissan klesla o více než 11 procent.

Mluvčí francouzského ministerstva financí podle Bloombergu odmítl zprávu komentovat. Stát je vlastníkem Renaultu zhruba z 15 procent.

Ghosn je francouzský občan s libanonskými kořeny, který se narodil v Brazílii a patří mezi nejvýraznější osobnosti světového autoprůmyslu. Svou kariéru začal u Michelinu ve Francii, poté nastoupil k Renaultu. Do Nissanu přešel v roce  1999 a generálním ředitelem se stal v roce 2001.

V září letošního roku ale oznámil, že z vedení Nissanu k 1. dubnu 2019 odejde. Nadále měl být CEO aliance a ředitelem Mitsubishi a ponechal si i křeslo v dozorčí radě Nissanu.

 

Právě se děje

Další zprávy