Piknik s vůní benzinu na golfovém trávníku. Co bude na výstavě Automobilové klenoty

Piknik s vůní benzinu na golfovém trávníku. Co bude na výstavě Automobilové klenoty
Zbrojovka Z18 Sport zvaná Pekelník. Ta je bezesporu jednou z hvězd akce Automobilové Klenoty.
Vůz se představil na akci Brno Revival v roce 2019 po pečlivé renovaci. Závodní speciál využíval techniku sériové Z18, zkrátila se mu ale karoserie, odlehčily díly, mnoho z nich se vyměnilo za sportovnější, přední brzdy šly ven zcela. Z18S dostal dvoutaktní motor s kompresorem, získal přezdívku Pekelník z Brna a v meziválečném období sbíral jednu cenu za druhou.
Mercedes-Benz 680 S Františka a Roberta Kudely.
Mercedes prošel pečlivou renovací a loni se představil také na akci Concours d´elegance v Pebble Beach.
Foto: Automobilové klenoty
Eva Srpová Eva Srpová
19. 4. 2024 14:16
Výstava Automobilové klenoty je aktuálně zřejmě nejprestižnějším veteránistickým svátkem v Česku. V sobotu 27. dubna se bude konat čtvrtý ročník. Vedle nádherných nablýskaných veteránů vystavovaných v prostředí golfového hřiště si budou moci návštěvníci prohlédnout také venkovní galerii. A poprvé se tu budou vzácné veterány i dražit.

Poslední dubnový víkend nabízí neopakovatelný kulturní zážitek pro milovníky umění a starých aut. V areálu Golf Hostivař se koná v pořadí čtvrtý ročník události Automobilové klenoty.

Návštěvníci se mohou těšit na jedny z nejvzácnějších vozů automobilové historie. "Senzací letošního ročníku je samozřejmě více, ale kdybych měl nějaké vypíchnout před ostatními, je to pravděpodobně Mercedes-Benz 680 S, Hispano Suiza H6B s karoserií od Jacquese Saoutchika či nejstarší vůz přehlídky Autocar Type VIII z roku 1902," říká pořadatel akce Jiří Martinka.

Poslední zmíněný vůz jakožto vůbec první dvouválcový automobil z USA zaujme i maximálně původním stavem. "Má certifikát původnosti přidělený královským autoklubem Royal Auto Club London. Již čtyřikrát absolvoval jízdu London-Brighton, která je určena pouze pro vozidla do roku výroby 1904, včetně posledního loňského ročníku," popisuje vzácnost tohoto vozu Martinka.

Zmíněný Mercedes-Benz bude bezesporu jednou z hvězd výstavy, patřil Hermanovi Schreiberovi, olympijskému vítězi v roce 1936 v bezmotorovém létání. Nyní ho vlastní otec a syn František a Robert Kudelovi z Chropyňské strojírny, kteří provozují špičkovou renovátorskou dílnu. 

Vůz během tří let kompletně zrenovovali a uvedli do původního stavu. "V roce 2022 se úspěšně prezentoval v Anglii na soutěži elegance Salon Privé. Vloni se účastnil srazu a jízdy kompresorových mercedesů po Německu a výstavy v Kalifornii Concours Elegance Pebble Beach," dodává Martinka.

Představí se i málo vídané české veterány, například Disk. Jedná se o první sériově vyráběný automobil Zbrojovkou Brno. Letos mu je přesně sto let.

Zajímavým automobilem je také Zbrojovka Z18 sport z roku 1927. Už konstrukce vozu je výjimečná, dvoudobý motor byl vybaven mechanickým kompresorem a šoupátkovým rozvodem sání a dosahoval díky tomu vysokých výkonů.

"Vůz byl díky tomu velmi úspěšný na závodních tratích, v roce 1930 jako první československý závodní automobil startoval na legendárním závodním okruhu Nürburgring. Pro mimořádný řev motoru bývá označován jako Pekelník," dodává Martinka. 

Přehlídka nádherných a vzácných veteránů oficiálně začne v sobotu 27. dubna 10:30 a končí v pět hodin odpoledne. Veřejnost může hlasovat o nejkrásnější vozidlo, při slavnostním defilé na červeném koberci dostane cenu také nejlepší automobil podle odborné veřejnosti.

Vůbec poprvé je součástí programu také aukce veteránů organizovaná společností Autiva Auctions. Přilákat pozornost mají sice oblíbené stroje jako Tatra 603, Škoda 100, Jawy 50/550, 350 OHV i 500 OHC, nejhodnotnějšími automobily jsou však stroje z 20. a 30. let, které se v Česku ještě nikdy nedražily. Podrobnosti o aukci a o tom, jaké stroje se nabízejí, si přečtěte zde.

Nejen veterány ale lákají na letošní ročník. Návštěvníci si budou moci prohlédnout umělecké exponáty přímo venku na golfovém hřišti. "Jsme de facto největší galerie pod širým nebem v republice. Kromě kulturního zážitku si tak lidé vychutnají příjemnou procházku po hřišti, skvělou atmosféru, občerstvení, hudební doprovod a doufejme, že i sluníčko," láká na akci Martinka.

Galerie nabízí přes třicet uměleckých děl autorů, jako je David Černý, Stanislav Kolíbal, Lukáš Rais, Karel Malich, Pavel Chramosta a další. Projekt vznikl z myšlenky architekta Petra Koláře, který se pomocí umění snaží na Golfu Hostivař vytvořit místo nabízející sportovní aktivity a relax v jednom.

Některá díla jsou umístěna trvale, jiná se obměňují. Důležitou součástí galerijní koncepce je představovat nejen tvorbu renomovaných umělců, ale dát příležitost a prostor i začínajícím autorům. 

 

Právě se děje

Další zprávy