15 aut roku 2018: Letos udávala trendy nabubřelá SUV i dostupné hatchbacky

Martin Přibyl Jan Matoušek Martin Přibyl, Jan Matoušek
25. 12. 2018 7:03
Uplynulý rok se nesl ve znamení kompaktních hatchbacků a SUV. Vybrali jsme 15 aut, která až na jednu výjimku letos přišla na český trh a udávala na něm trendy. Ať už se jedná o Dacii Duster, nebo Rolls-Royce Cullinan.
Foto: Audi

Audi Q8

I Audi už má svoje SUV-kupé. Zbylá německá prémiová konkurence měla podobných a mezi zákazníky velice populárních vozů v nabídce několik (podle velikosti BMW X4 a X6, Mercedes GLC kupé a GLE kupé). Audi zatím stálo stranou, až s letošním rokem se situace v Ingolstadtu změnila, když přijel model Q8. Škarohlíd znalý poměrů u konkurence by mohl namítnout, že Q8 je zkrátka jen méně praktická a ještě více opulentní verze Q7.

Není tomu tak. Přesto, že obě auta sjíždějí z továrny v Bratislavě, má Q8 relativně blíže k limuzíně A8. Přebírá například stejný koncept interiéru s ovládáním pomocí dotykových displejů, hlasu nebo gest. Novinka má i jiné proporce než Q7, ačkoliv obě auta sdílejí technický základ v podobě modulární platformy MLB. Prodejní očekávání jsou vysoká, a to navzdory faktu, že například v Česku začínají ceny na téměř dvou milionech korun. Na test se můžete podívat tady.

 

Právě se děje

Další zprávy