Emise i nezájem. V roce 2019 skončila řada ikonických automobilů, prohlédněte si je

Hyundai ix20 je jednou z automobilových obětí roku 2019.
Alfa Romeo 4C s karoserií kupé skončila už v roce 2018, otevřená verze Spider, která se do prodeje dostala později, jej následovala loni. Malý sportovní vůz s přeplňovaným čtyřválcem tak minimálně zatím končí bez náhrady. Zabila jej vyšší cena, menší zájem zákazníků a fakt, že nové Alfy Giulia a Stelvio se prodejně nechytly tak, jak se očekávalo. Italové se soustředí na jiné části trhu.
BMW řady 1 nástupce pochopitelně dostalo. I tak je ale generace F20/F21 jakýmsi posledním mohykánem. Jde o poslední verzi kompaktního hatchbacku s pohonem zadních kol, novinka dostala platformu UKL2 a s ní i pohon přední nápravy. Pod kapotou už také nebude šestiválec, ale nejvýše přeplňované čtyřválce. Pro některé tak skončila jedna éra kompaktních BMW.
Podobně jako Alfa, i Fiat v loňském roce ukončil výrobu malého zábavného roadsteru. Modelu 124 Spider, který je dvojčetem Mazdy MX-5. Jedním z hlavních důvodů konce je přeplňovaný čtyřválec 1.4 Multiair. 124 Spider byla jediným vozem napříč koncernem FCA, u nějž se jednotka objevila. Kvůli emisním nařízením by nicméně motor potřeboval úpravy, které se Fiatu zkrátka nevyplatily. Proto už malý roadster jako nový nekoupíte. Skončila také silnější verze od Abarthu.
A skončil i další Fiat, tentokrát pracovní pick-up Fullback, dvojče Mitsubishi L200. A zatímco japonský model dostal modernizaci a stále je jedním z celosvětově nejprodávanějších modelů své kategorie, Fiat kvůli neuspokojivým prodejům Fullback z nabídky stáhl. Jen nezájem ale za koncem vozu není - mohou za to i přísnější emisní limity, kterým naftový motor nevyhověl a upravovat jej by se nevyplatilo.
Foto: Hyundai
Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2020 6:02
Rok 2019 se stal startovací čárou pro celou řadu modelů, zároveň ale také znamenal konec pro několik téměř ikonických vozidel. Skončily tak Hyundai ix20, Volkswagen Beetle nebo Ford C-Max. Nadobro, bez přímého nástupce. Nejen tyto modely, ale i další auta, která už v roce 2020 ve výrobě nebudou, najdete v galerii. Vybírali jsme přitom modely, u nichž se neočekává příchod přímého nástupce.
 

Právě se děje

Další zprávy