Veteránem se pomalu stávají běžná auta. 30 let slaví třetí VW Golf i první Opel Astra

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2021 6:32
Hranice pro to, aby mohlo být auto považováno za veterán a dostat, při splnění celé řady podmínek, veteránské značky, je 30 let. Letos se tak do této hranice dostávají auta vyrobená v roce 1991. A to znamená i modely, které lze dodnes běžně vídat na silnicích nebo v autobazarech. Vybrali jsme některá zajímavá auta, která letos slaví třicátiny. Podívejte se do galerie.
Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf III

Třetí generace Volkswagenu Golf zaznamenala velký mezigenerační skok vpřed. Design vozu inspiroval několik dalších generací populárního kompaktu, poprvé se při tvorbě karoserie také ke slovu výrazně přihlásila aerodynamika. Tří- a pětidveřový hatchback, doplněný později ještě kombi, kabrioletem a sedanem Vento, měl rovněž rozšířené nápravy a výrazně vylepšenou bezpečnostní i technickou výbavu.

Pod kapotou se hned v úvodu výroby střídala řada motorů. Základem byly benzinové čtyřválce s objemem až dva litry a výkonem až 85 kW (ve verzi GTI), jejichž nabídka se v dalších letech rozšiřovala, nechyběly ale ani naftové čtyřválce s objemem 1,9 litru. A to bez přeplňování, ale i s ním - motorem se zkratkou TDI a přímým vstřikováním nicméně třetí Golf hned v úvodu výroby ještě nedisponoval. Vrcholem nabídky se stala verze VR6, která při uvedení na trh ve druhé polovině roku 1991 měla šestiválec s objemem 2,8 litru o výkonu 128 kW. U některých motorizací potom nechyběla ani možnost připlatit si za pohon všech kol.

Letmý pohled do německé inzerce napoví, že zatímco druhý Golf z roku 1991 je v některých verzích či v určitém stavu již poměrně drahou záležitostí, třetí generace z úvodního roku výroby není až tak častou, ale hlavně ani příliš drahou záležitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy