Armádní obrněnec, který postavil český Zetor, předvedl, že se v terénu nezastaví před ničím

Eva Srpová Eva Srpová
27. 6. 2018 10:19
Podívejte se na video, ve kterém exceluje Zetor Gerlach. Jde o armádní obrněné vozidlo, které by mělo vydržet skoro všechno. Kabina je postavená jako pancéřovaná kapsle a měla by odolat i střepinám z granátu.
Jede Zetor, ale není to traktor. Gerlach pro armádu exceluje v terénu. | Video: Zetor Engineering Slovakia

Zetor, to nejsou jen traktory. V roce 2016 představil koncept pásového vozidla Wolfdog pro Armádu České republiky. Loni pak firma Zetor Engineering, která je součástí společnosti HTC Investments, ukázala lehké bojové vozidlo Fox na bázi Mercedesu třídy G.

Letos její slovenská pobočka odhalila další vojenský speciál. Jmenuje se Gerlach a jde o čtyřkolové obrněné vozidlo, které má vynikat ohromnou odolností. Kabina je totiž de facto "kapsle" chráněná ocelovým aramidovým pancéřováním.

Díky tomu Gerlach vydrží nejen nášlapné miny, ale odolá i střepinám z dělostřeleckého granátu ze vzdálenosti až 60 metrů. Váží 12,5 tuny, měří 2,5 metru a podvozek má světlost 46 cm.

A právě proto zvládá i opravdu náročný terén. Vyjede překážku vysokou i půl metru a může se brodit ve vodě hluboké 1,2 metru. Podívejte se na video, ve kterém předvádí své schopnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy