Za pěstování kukuřice pionýři dostali Zetor. V muzeu traktorů jsou i další skvosty

Zetor Pionýr byl hlavní výhrou v pionýrské soutěži pěstování kukuřice.
Jmenuje se Zetor Pionýr a jde o zmenšeninu legendárního traktoru Zetor 25. Byl hlavní cenou v soutěži vyhlášené pro pionýry v tehdejším Československu.
Soutěž vyhlásil list KV KSČ "Rovnost" v Jihomoravském kraji a měla být lákadlem pro školáky, kteří pracovali na školních polích, kde pěstovali kukuřici.
V roce 1960 vyhráli televizor, o rok později se podle archivů ale do soutěže přihlásilo třikrát více dětí (na polích tehdy pracovalo asi 60 000 žáků). A tak vznikl nápad, aby se v Zetoru postavil malý traktor, který by se stal hlavní cenou v soutěži.
Zetor Pionýr byl zmenšeninou Zetoru 25 a postavili ho učni druhého ročníku v Závodech Jana Švermy (jak se v té době Zetor jmenoval).
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
29. 9. 2018 17:17
Do muzea traktorů značky Zetor se rozhodně vyplatí podívat. Pokud máte děti, mohou si totiž do traktorů i vlézt a vcítit se do kůže traktoristy. Na unikátní malý Zetor Pionýr je možné se "jen" dívat, stojí to ale za to. V 60. letech ho vyrobili učni do soutěže pro uvědomělé malé zemědělce. Získal ho ten, kdo vypěstoval nejvíc kukuřice.
 

Právě se děje

Další zprávy