Účet za intervence proti koruně: Nejsou lidi, firmy je nemohou zaplatit, Česko zůstává montovnou

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 6. 2017 7:17
Během měnových intervencí od listopadu 2013 do dubna 2017 nakoupila ČNB eura za více než dva biliony korun. Konečnou bilanci včera zveřejnila centrální banka. Pomohlo umělé oslabování koruny české ekonomice, nebo bylo zbytečné, případně příliš dlouhé? Projděte si čerstvou anketu mezi ekonomy.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Foto: Aktuálně.cz

Jak s odstupem dvou měsíců od jejich konce hodnotíte intervence? Pomohly podle vás české ekonomice, nebo ne?

Oslabení koruny ekonomice pomohlo, vytvořilo polštář pro vývozce a také je jedním z důvodů, proč nezaměstnanost je tak nízká (ČR má nejnižší nezaměstnanost v EU - poznámka redakce). Nicméně pokud by se ČNB chovala konzistentně, tak by na konci kurzového závazku nemusely být devizové rezervy tak vysoké.

ČNB na začátku jasně řekla, že chce v ČR vyvolat vyšší inflaci, než jaká je v zemích Evropské měnové unie (EMU) a díky tomu i nadstřelovat inflační cíl. Můžete si říci, že nadstřelení cíle je zbytečné, ale pokud by se povedlo ČNB zvýšit inflaci nad inflaci v EMU opakovaně každý rok v průměru o dva procentní body, tak by finanční trh nemohl očekávat posílení koruny po exitu. A kdyby ho neočekával, tak by nespekuloval na jeho posílení, ČNB by nemusela intervenovat a zvyšovat devizové rezervy.

ČNB díky nákupu eur během intervencí zvýšila devizové rezervy až na 70 procent HDP. Jak velký problém to podle vás je - zejména ztráty ČNB, které z nich do budoucna mohou vznikat?

Česká měna dlouhodobě trendově posiluje. To uvádí i ČNB. Souvisí to s cenovým doháněním zahraničí: posílení koruny snižuje pro Čecha v zahraničí a naopak pro zahraničního turistu zdraží dovolená u nás. Ceny se tedy k sobě přiblíží. Trendové posilování koruny bude vytvářet ztrátu z devizových rezerv, podle našich odhadů až 25 % HDP. Ztráta může být nižší, pokud by ČNB v průběhu času odprodávala rezervy, pokud by ČR přijala euro nebo pokud by česká ekonomika přestala dohánět produktivitu v EMU (což není dobrá varianta).

Centrální banka může říkat, že ztráta nevadí, protože ji uhradí za desítky let z výnosů. Tady se ale diskuse nesprávně redukuje na otázku, jestli je ztráta nebezpečná pro životaschopnost centrální banky. Zapomíná se ale na to, že mnoho centrálních bank ze svého zisku podporuje státní rozpočet. To v našem případě nebude desítky let možné právě díky intervencím a kombinaci nízkého inflačního cíle a konvergující ekonomiky. 

 

Právě se děje

Další zprávy