Češi jsou produktivní, vyrábí ale hlavně polotovary. Ekonomka odpovídala, proč nemáme německé mzdy

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 5. 6. 2017 14:47
Online rozhovor s ekonomkou Helenou Horskou k novým číslům o růstu výdělků a stavu tuzemské ekonomiky.
Budou mzdy dál rychle růst? Ptali jste se ekonomky
Rozhovor skončil
Helena Horská odpovídala čtenářům
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Mzdy v Česku rostou nejrychleji od roku 2008, ukazují čerstvá data Českého statistického úřadu za letošní první čtvrtletí. Současně ale po delší době výrazně rostou i ceny. Zatímco průměrná i mediánová mzda vzrostly meziročně o více než pět procent, inflace se ve stejném období dostala na 2,4 procenta.

Ukazuje růst mezd na dobrý výkon české ekonomiky, nebo firmy reagují hlavně na nedostatek zaměstnanců? Je dobře, když vláda opakovaně a výrazně zvedá minimální mzdu? A jsou odborářské požadavky na ještě výraznější růst výdělků reálné? Na podobné dotazy čtenářů online deníku Aktuálně.cz odpovídala Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Čtenáře nejvíce zajímalo, proč jsou mzdy v Česku stále výrazně menší než v Německu, když podle nich český dělník není výrazně méně výkonný oproti svému německému kolegovi. "Výkonnost českého zaměstnance není možná tak výrazně nižší než v Německu či jinde na západě. Problém ale je v tom, co vyrábíme," odpovídá Horská.

"Když vyrábíme převážně jen polotovary nebo hotové výrobky ale pod jménem zahraniční firmy, tak z té ceny/hodnoty výrobku na nás zbude jen málo. A to málo rozdělíme mezi zaměstnance a hned máme na papíře nízkou produktivitu. Řešením je přestat vyrábět polotovary a snažit se prosadit vlastní výrobky na trhu," dodala ekonomka. Náš růst podle ní nemůže být postaven na levné práci. "Už dávno nejsme v EU nejlevnější," připomněla Horská.

Měla by vláda dělat více, aby české mzdy doháněly rychleji ty německé? "Vláda začala tlačit na růst mezd přes minimální mzdu a růst platů ve státní správě. Ale růst mezd ve firmách musí odpovídat růstu produktivity, ne aktuální politice státu. Je také na zaměstnancích, aby si o vyšší mzdu uměli říci!" reagovala ekonomka.

Odpovídala také na dotaz, zda stát dělá dost pro to, aby česká mládež byla produktivnější. "Podceňujeme roli rodičů jako průvodce životem dětí. Rodiče by měli vést děti k zájmu o práci, rozvíjet jejich schopnosti a hlavně je nenutit do studia, když samy nechtějí," odpověděla Horská.

Budou mzdy dál rychle růst? Ptali jste se ekonomky

Rozhovor skončil
5. 6. 2017
Ptá se: JUDr. Zlatko Radvan dr.h.c.

Z pohledu zaměstnance je navyšování mzdy důležité pro udržení životní úrovně. Z pohledu podnikatele je výhodné, aby zaměstnanec měl mzdu spíše nižší, protože má tím nižší náklady práce. Z pohledu státu je vyšší mzda zajímavá, protože zvyšuje spotřebu. Prý česká produktivita práce je nízká resp.nižší než v EU a zejména v Německu (cca o 30 či více %). Koruna je stále podhodnocená proti EURu. Jsme zajímavými dodavateli zisku pro cizí kapitál. Proč ale je životní úroveň českých zaměstnanců (všech druhů vč.podnikajících) je v průměru o 60% nižší než v Německu a jak to změnit?

Odpovídá: Helena Horská

Změnit strukturu ekonomiky. Zaměřit se na produkci s vyšší přidanou hodnotou. V ní se snáze "utopí" vyšší mzdové i investiční náklady.

5. 6. 2017
Ptá se: Juraj

Dobrý den,
jsem v předdůchodovém věkui, kdy změna zaměstnání je riziko. Pracuji celý život v maloobchodě, mám přes 30 let praxe, v obchodě umím a dělám všechno, od doplňování, přes pokladnu a denní uzávěrky po odvody peněz a odpovědnost za řízení úseku včetně plánování směn.
Jediné co neumím, je podlézat, mít ostré lokty a donášet šefovi, v tom se dnešním mladým opravdu nevyrovnám. Nechápu, jak je možné, že zaměstnanec s dlouholetou praxí má srovnatený nebo i nižší plat s novými, nastupujícími, kteří doslova nic neumí, ale holt jsou perspektivní. Brigádník má 110 Kč na hodinu, a lidi před důchodem když moc, tak 85-90 Kč na hodinu?
Před deseti lety nás bylo v marketu kolem 130-ti, dnes je nás pod 80, obrat za tu dobu stoupá v rámci jednotek procent ročně, a pořád je údajně nízká produktivita. Přitom nemá kdo dělat, za pultem jsou místo 4 lidí dva.
Každé i minimální zvýšení platu je vykoupeno tím, že je nás čím dál méně a "co chctete, dostali jste přidáno".
Ozvat se nemá smysl, ve firmě je toto tema tabu. A kdo se ozve, je odejít, důvod se najde vždy.Přijde vám to normální?

Odpovídá: Helena Horská

Ne, není to normální. Ale řešením není mlčet, ale jednat a vyjednávat. Znáte svou cenu na trhu práce? Poptejte ji! Nenechte si přidávat povinnosti bez navýšení odměny. Vyjednávejte!

5. 6. 2017
Ptá se: Vlastislav Beran

Dobrý den.

Co si myslíte o tzv. "Zaručeném přijmu" (zkoušejí nyní ve Finsku), který zřejmě nevyhnutelně přijde s tzv. Průmyslem 4.0 ?

Zaslouží si dle Vás poslanci za nekvalitní zákony neustálé navyšování jejich mzdy a navyšování jejich náhrad? Vždyť pomalu ke každému zákonu po chvíli schvalují různé dodatky či opravy a neustále vymýšlejí co je již dávno v jiných státech vymyšleno a funkční.
Děkuji.Zdraví Beran Vlastislav.

Odpovídá: Helena Horská

1)
Pokud přijde tak zásadní revoluce, jak se o Průmyslu 4.0. hovoří, pak dojde k velkému přesunu lidí mezi obory (jak tomu bylo za první průmyslové revoluce z venkova / ze zemědělství do měst/ do průmyslu). Ale to neznamená, že pracovní místa budou jen zanikat. Budou i vznikat! Důležité bude, jak rychle a v jakém množství.

Pokud by institut zaručeného příjmu nahradil současný nákladný a složitý systém sociálních dávek, mohl by stát hodně ušetřit a ekonomice by to prospělo. Nevíme, ale jak by to ovlivnilo určité sociální skupiny - jejich zájem o práci, vzdělávání apod.

Je to velký experiment.

2)
Stejně jako v případě úředníků: kvalitní a pracovití by si klidně zasloužili víc, ostatní tam ani nemusí být.

5. 6. 2017
Ptá se: Radim

Jaký je Váš názor na to, že výše příjmů v jednotlivých státech EU má přímou vazbu na tvorbu HDP. To znamená, že ne výše HDP má přímý vliv na vývoj průměrných mezd, ale právě naopak.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Helena Horská

Ptáte se, jestli byla dříve slepice, nebo vejce. :-)

Když nebudeme více vydělávat, nebudeme více utrácet (pokud nechceme čerpat úspory) a nižší útraty nebudou podporovat růst ekonomiku. Ale na druhou stranu nelze zvyšovat mzdy a platy bez ohledu na výkonnost zaměstnanců - to bychom skončili jako státy jižního křídla Evropy - Itálie, Řecko atd. Růst platů musí odpovídat růstu naší produktivity, výkonnosti.

5. 6. 2017
Ptá se: Milan

Dobrý den, co jsem slyšel, tak zahraniční pracovník z Německa, při práci v ČR, dostává Německý plat a také nějaké německé diety. Člověk, když tu pracuje pod stejnou společností v ČR má ale několikanásobně nižší plat. Když pojede tento zaměstnanec do Německa, tak dostane stále český plat a české diety. Není to absurdní, že jen podle místa zaměstnavatele se liší násobně peníze za obdobnou práci? Dá se s tím něco dělat?

Odpovídá: Helena Horská

Rozdíly, i když ne tak dramatické, jsou i mezi západními zeměmi. Asi víte o tlaku z EU na mzdy řidičů kamiónů. Naši dopravci se ale brání...dost by jim to zvýšilo náklady. Mzdy nejde nařídit ani z Bruselu, ani ze Strakovky. Mzdy se budou přibližovat postupně.

5. 6. 2017
Ptá se: Jiří

Dobrý den. Mám několik otázek, jsou možná i poněkud politicky laděné.
1) V naší zemi je nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Přesto firmy neustále shánějí zaměstnance, ale těm se mnoho pracovat nechce (asi si představují, že budou brát 30 000 Kč za válení se doma), a v takových Kvasinách to ale způsobuje až přezaměstnanost, tj. všichni dělají v automobilce a nejsou číšníci, kuchaři, instalatéři... Ceny nájmů tím logicky rostou, navíc, až dojde k nějaké té krizi, řada lidí bude propuštěna a co s nimi. Neměl by se stát postarat o to, aby v těchto oblastech byly i jiné lákavé možnosti zaměstnání? Pestrost v tomto ohledu není na škodu a do budoucna bude spíše přínosem.
2) Rozšiřuje se trend, že děti jdou po základní škole ihned do nějaké fabriky, tam si, ano, vydělají peníze, ale až přijde změna, a ona přijde, budou první na pracáku a jelikož budou mít jen ZŠ, nebude o ně nikde moc zájem. Neměl by stát propagovat, jakkoli, vzdělávání, učiliště, střední školy, aby z těchto dnes mladých lidí, byli jedinci uplatnitelní na pracovním trhu?
3) Sám jsem Mostečan, je tu největší nezaměstnanost, pravda, nyní jsme druzí za Karvinou, jsou zde pracovní zóny Joseph a Triangel, a v nich podniky zaměřené tak či onak na automobilový průmysl. To je sice fajn, ale jednou prostě přijde krize a přijde i velké propouštění, prostě proto, že každý už bude mít auto a nebude potřebovat nové. Proto tuto politiku považuji za krátkozrakou, a to hodně. Nemyslíte, že by bylo vhodné, aby se podniky v naší republice zaměřily na jiné věci, než které souvisí s auty?
A poslední dotaz. Společnost se mění, vyvíjí,. Osobně mám dojem,, že naše mládež spíše zakrňuje a je čím dále tím hloupější. Nemyslíte, že by bylo moudré, aby stát propagoval vzdělávání i mimo školu a to více, než v současnosti činí, pokud tak vůbec činí?

Odpovídá: Helena Horská

1) Závislost české ekonomiky na jednom sektoru je nebezpečná, ale je to realita. Jsem z východních Čech, takže znám situaci okolo Kvasin. Bohužel stát a místní samospráva nebyly připraveni na tak překotný nárůst produkce v Kvasinách. Chybí infrastruktura včetně možností bydlení. V tomto byl měl stát více tlačit na soukromý sektor, aby pomohl zajistit potřebné podmínky pro hladké fungování daného regionu.

2) Není dobrý ani jeden extrém - moc či málo vzdělaných osob. Potřeby trhu práce se v čase mění. Školy se tomu nestíhají přizpůsobovat. Potřebujeme nejen chytré hlavičky, ale i šikovné ručičky. Ne každý musí mít titul Bc. či Mgr. Vždyť tu chybí tolik šikovných řemeslníků, kteří by se v ČR krásně uživili.

3) Podceňujeme roli rodičů jako průvodce životem dětí. Rodiče by měli vést děti k zájmu o práci, rozvíjet jejich schopnosti a hlavně je nenutit do studia, když samy nechtějí...

5. 6. 2017
Ptá se: Petr

Sef mi nechce pridat co mam delat? Jinam jit nechci.

Odpovídá: Helena Horská

Vyjednávat, ale nevyhrožovat. Připravit si silné argumenty: co všechno jste se naučil, odvádíte více, než se vyžaduje apod. Připravte si i reakce na vyhýbavé odpovědi. Když to nejde nyní, tak kdy... když nezvýšit plat, tak umožnit práci z domova / více volna / větší flexibilitu pracovní doby apod.

Zjistěte si svou cenu na trhu práce.

5. 6. 2017
Ptá se: Peter

Dobrý den! Jaký máte názor na zvyšování minimální mzdy ? dle mého názoru to ma určítou očistnou funkci , kdy končí ti nejslabší .. v době kdy je nedostatek pracovních sil by bylo dobré minimální mzdu zvednout alespon na 12tisíc čistého jinak z toho ti lidé nemohou přežít , nejde přece nizké mzdy dotovat ze státního rozpočtu , soc. davkami , když jsou firmy celkove velmi ziskové....Jinak nesdílím názor že se zvedají mzdy ..5let jsem pracovně v DE a na mé pozici se zvedl max. plat o 20kč......v mém oboru se mzdy jestě ani nedostaly na předkrizovou úroveň...ale inflace šla nahoru daleko více...reálně tudíž obyčejný člověk vydělává méně ..oslabení koruny nas nechalo v klidu , ale teď budeme trpět , pokud by se tak nestalo mohli jsme vše mít za sebou a teď sklízet.....Pěkný den

Odpovídá: Helena Horská

Tlak na růst mezd v kombinaci s posilováním koruny začne "čistit" ekonomiku. Firmy, které to neustojí, zavřou "krám" a uvolní prostor a lidi pro životaschopné projekty a firmy. Bude to ale nějakou dobu trvat. Ekonomice a lidem to ale prospěje.

5. 6. 2017
Ptá se: Petr

Dobrý den,
všude se předhazuzuje průměrná mzda cca 28 000, kolik lidí opravdu dosáhne na tuto mzdu? Pokud se podívám na nabídky práce mimo Prahu, vidím většinou nástupní platy kolem 20 000 a někde i méně 15-20 000. Ještě se chci zeptat zda si myslíte že notebook a telefon, který mi firma svěří lze považovat jako za "benefit". Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

80 % zaměstnanců bere plat/mzdu v rozmezí 13 200 - 43 107 Kč. Prostřední mzda v celé škále mezd a platů je 23 704 Kč a zvýšila se o 5,2 % meziročně.

Notebook i telefon za benefit považuji.

5. 6. 2017
Ptá se: Karel

Dobrý den,
prosím o názor, proč se mzdy nedostanou rychleji na západní úroveň, vždyť produktivita práce v řadě zahraničních firem, které mají v ČR své výrobní závody je stejná či vyšší než v zahraničí?

Neměla by v tomto směru více konat vláda?

Mě osobně přijde, že logicky když firmy nic nenutí lidem přidat i když vykazují nadprůměrné zisky, tak logicky jsou na nejnižší možnou úroveň, aby naopak maximalizovali svůj zisk.Díky

Odpovídá: Helena Horská

Vláda začala tlačit na růst mezd přes minimální mzdu a růst platů ve státní správě. Ale růst mezd ve firmách musí odpovídat růstu produktivity, ne aktuální politice státu. Je také na zaměstnancích, aby si o vyšší mzdu uměli říci!

5. 6. 2017
Ptá se: PATRIK

Mám menší obchod s domácími potřebami.Zaměstnanci bych chtěli zvednout plat pokud jim nepřidám odcházejí. Ale na druhou stranu tržby nerostou spíše stagnují. Poradte jak z tohoto kola ven.

Odpovídá: Helena Horská

Proč tržby nerostou? Rostou pomaleji než konkurenci? Můžete ovlivnit svůj sortiment, ale požadavky lidí na růst platů neutichnou, aspoň ne v nejbližších letech.

5. 6. 2017
Ptá se: Sarx

Dobrý den, nabízí se mi možnosti práce v oblasti strojírenství jako inženýrovi v ČR i na Slovensku. Slovenská ekonomika roste rychleji než česká. Kdy asi dosáhne české úrovně ve smyslu HDP a kdy ve smyslu platů? Jak prognózujete vývoj ekonomiky a platů v ČR a v SE, nebo-li vyplatí se (platově) vzít obdobnou práci v SR místo v ČR s ohledem na mzdový vývoj v dalších pěti až patnácti letech?

Odpovídá: Helena Horská

Slovensko šlape, roste rychleji než česká ekonomika. Je ale ještě více závislé na automobilovém průmyslu. Platy na Slovensku jsou zatím nižší, ale rostou rychleji. Za pár let se Slovenskou může vyhoupnout nad ČR ve výši HDP na hlavu v paritě i ve výši průměrných mezd v EUR.

5. 6. 2017
Ptá se: Ladislav

Dobrý den,

z Česka loni odplynulo do zahraničí na dividendách rekordních 289 miliard korun. Částka, kterou si zahraniční vlastníci každoročně od svých společností stahují, poslední dva roky narůstá.

Jakou souvislost vidíte mezi tak obrovským odlivem prostředků do zahraničí a úrovní mezd v této zemi ?

Odpovídá: Helena Horská

Zisky se budou držet tam, kde se zhodnotí. Proto mě spíše zajímá otázka, proč zisky odplouvají? Nemá ČR už co nabídnout?

Faktem je, že ekonomika ČR má podprůměrný podíl mezd na tvorbě národního produktu (HDP). Mzdy rostly v ČR vždy pozvolna, produktivita nám rostla rychleji. Takže prostor pro růst mezd je, ale nesmí být překotný. Jinak ztratíme konkurenceschopnost. Musíme začít vyrábět produkty s vyšší přidanou hodnotou, kde se vyšší mzdy snáze rozpustí.

Náš růst už nemůže být postaven na levné práci - už dávno nejsme v EU nejlevnější.

5. 6. 2017
Ptá se: Jirka

Dobrý den,
pokud vyprodukuje Česká republika za rok HDP 70% průměru EU, jak je možné, že platy jsou pouze na 30%? Víte jaký je poměr DDP a platy například v Německu, Rakousku nebo Dánsku?

Odpovídá: Helena Horská

Čistý příjem čtyřčlenné domácnosti dělá 31 % německého, 27 % dánského. V Maďarsku dosahuje čistý příjem jen 24 % německého a na Slovensku 28 %, v Polsku 29 %.

Bezesporu, máme kam růst.

5. 6. 2017
Ptá se: Marek

Dobrý den,

Je adekvátní, aby zaměstnavatel nechtěl zvyšovat příjem z titulu toho, že mám pouze maturitu a ne VŠ?
Dá se proti tomu nějak bránit?

Děkuji za odpověď

Odpovídá: Helena Horská

Pokud k výkonu práce potřebujete VŠ, tak požádejte zaměstnavatele, ať Vám umožní si ji při práci doplnit. Když ji opravdu bude potřebovat, dostanete i studijní volno.Nebo naopak se ukáže, že není třeba...

5. 6. 2017
Ptá se: Jirka

Dobrý den.
Máte představu, jaký by měl být průměrný plat a kurz Eura v momentě přijetí Eura?

Odpovídá: Helena Horská

Bohužel nevěštím z křišťálové koule. :-)
Ale ze zkušeností jiných zemí mohu vyvozovat, že budeme-li do eurozóny vůbec vstupovat, tak kurz koruny bude silnější (okolo 20 Kč za euro ???) a naše průměrná mzda bude vyšší než 1/3 německé mzdy. Optimistické?

5. 6. 2017
Ptá se: doc.Prochazka

Dobry den,

jak vidite platovou situaci v ceske zdravotnictvi? Stale se v CR tvrdi ze plat v Nemecki ci UK je jen trojnasobny, pote co jsem odesel mam realne osminasobek pri kratsi prac.dobe. (naklady jsou jiste vyssi ale rozhodne ne 8x). Proc se v CR neszani tento extremni rozdil alespon castecne vyrovnat? Opravdu neni na to nenechat vsechny utect pryc?

Odpovídá: Helena Horská

Jsou sektory v ČR, které jsou výrazně hůře platově oceněné. Kromě zdravotnictví je to také školství. Ve zdravotnictví vidím problém v tom, že v celém systému je hrozně málo soukromých peněz. A stát se bojí vpustit soukromé peníze do zdravotního systému, ačkoliv by mu to hodně pomohlo.

5. 6. 2017
Ptá se: Zdencil

Taky jste toho názoru, že mzdy jsou tady nižší kvůli nižší produktivitě výroby, což tu a tam prezentuí něktěří "ekonomové". Nevěřím tomu, že montér v Boleslavi smonuje méně než montér v VW v Německu, působí to ne mě jen zaplacené PR, aby čtěnáři nemysleli, že by si zasloužili více. Bohužel vetšinou živíme neproduktivní matky korporací, které jsou naopak co se produktivity týká mizerně (ale mzdy velice nádherné). To mluvím z vlastní zkušenosti...

Odpovídá: Helena Horská

Výkonnost českého zaměstnance není možná tak výrazně nižší než v Německu či jinde na západě. Mohla by dokonce být i vyšší, kdyby jsme měli pro práci lepší podmínky (méně byrokratické zátěže, modernější stroje, stabilnější systémy, rychlejší datové připojení apod.). Problém ale je v tom, CO VYRÁBÍME. Produktivita se totiž měří jako hodnota produkce na jednoho zaměstnance nebo odpracovanou hodinu. Když vyrábíme převážně jen polotovary nebo hotové výrobky ale pod jménem zahraniční firmy, tak z té ceny/ hodnoty výrobku na nás zbude jen málo. A to málo rozdělíme mezi zaměstnance a hned máme na papíře nízkou produktivitu. Řešením je přestat vyrábět polotovary a snažit se prosadit vlastní výrobky na trhu. Několik takových úspěšných firem v ČR už je a určitě platí lépe než ostatní.

5. 6. 2017
Ptá se: Ivan

Dobrý den,

Rád bych se zeptal, jak je možné, že i ekonomiky, které mají prokazatelně nižší růst HDP, mají mnohem vyšší minimální mzdu, než je ta v ČR? Rozumím správně tomu, že vše závisí na stavu ekonomiky, ale pokud je nezaměstnanost v ČR nejnižší v rámci EU a naše ekonomika je v prokazatelně dobré kondici, nemohl by být růst ať už minimální, či mzdy obecně, přece jenom větší, než je tomu právě teď?

Odpovídá: Helena Horská

Minimální mzda se neřídí zákony trhu práce - poptávkou po zaměstnancích a nabídkou od zaměstnavatelů. Ale je to politické rozhodnutí. Politikové zavedli institut minimální mzdy. Je mnoho zemí, které minimální mzdu nemají a mzdy mají vysoké. Neexistují žádná pevná pravidla, jak vysoká by měla být. V ČR je navíc minimální mzda někdy používána i v neprospěch zaměstnance - zaměstnavatel oficiálně vyplácí minimální mzdu, kterou musí, a zbytek slíbí pracovníkovi na ruku - když zaměstnavatel přestane platit, pracovník nemá nikde dovolání a navíc pro různé účely dávek se mu započítává jen oficiální, tedy minimální úroveň mzdy. :-(

5. 6. 2017
Ptá se: Vilém

Dobrý den,

mam plat 90tis měsíčně a bydlím v Praze v podnájmu. Myslíte, že se mám v porovnání s ostatními lidmi v Ervopě nadstandardně? Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Nevím, jak velký byt máte v pronájmu :-) , ale věřte, že životní náklady v ČR jsou výrazně nižší než jinde v západní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy