Jak vyléčit Česko. Zeptali jsme se známých ekonomů, čím by měla budoucí vláda začít

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 10. 2021 6:14
Problémů v ekonomice bude muset nová vláda řešit hodně. K nejaktuálnějším patří energetická krize, která drtí celou Evropu. Stoupají ceny plynu i elektřiny. Ekonomové oslovení Aktuálně.cz upozorňují také na čistě české problémy - především na schodek státního rozpočtu na příští rok, problémy na trhu práce, drahé bydlení či důchodovou reformu.
Analytička Next Finance Markéta Šichtařová
Analytička Next Finance Markéta Šichtařová | Foto: Martin Svozílek, Hospodářské noviny

Markéta Šichtařová - snížit počet státních úředníků

Nová vláda by měla navrátit ekonomiku do rovnováhy ze stávajícího rozvratu. Ale přiznejme si, že to může udělat jen do omezené míry, protože globální vlivy jsou příliš silné.

Priority jmenovitě tedy jsou propustit velký díl státních zaměstnanců, vrátit se s jejich počtem minimálně do roku 2000. To by v konečném důsledku vyřešilo i přetlak na trhu práce.

Dále sestavit každý další státní rozpočet jako vyrovnaný - to by do značné míry tlačilo proti inflaci. Přitom je nutno nezvýšit ani o korunu příjmy, spíš příjmy snížit, ale drasticky snížit výdaje. A odmítnout green deal.

Tohle jsou ale tak obrovské a obtížné úkoly, že jich nebudu jmenovat víc. Je zřejmé, že už jen na nich si vláda stejně vyláme zuby.

 

Právě se děje

Další zprávy