Jak vyléčit Česko. Zeptali jsme se známých ekonomů, čím by měla budoucí vláda začít

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 10. 2021 6:14
Problémů v ekonomice bude muset nová vláda řešit hodně. K nejaktuálnějším patří energetická krize, která drtí celou Evropu. Stoupají ceny plynu i elektřiny. Ekonomové oslovení Aktuálně.cz upozorňují také na čistě české problémy - především na schodek státního rozpočtu na příští rok, problémy na trhu práce, drahé bydlení či důchodovou reformu.
Michal Skořepa, ekonom České spořitelny
Michal Skořepa, ekonom České spořitelny | Foto: Lukáš Bíba

Michal Skořepa - je nutné snížit veřejný dluh pod 150 miliard

Mezi krátkodobé výzvy patří reakce na momentální vysokou inflaci, zejména v oblasti energií. Zde bych v zájmu férovosti a systémovosti navrhoval pouze selektivní pomoc skrze standardní systém sociálních dávek - tedy rozšíření institutu pomoci v hmotné nouzi i na případ prudkého nárůstu cen zboží nebo služeb, které jsou pro domácnosti nezbytné. Jakékoli plošné řešení, například v podobě úlevy na platbách za elektřinu, pokládám za zbytečně drahé, málo efektivní a nesystémové.

Rostoucí veřejný dluh - klíčové bude srazit deficity veřejných financí co nejdříve pod hranici zhruba 150 miliard korun. Při deficitech pod touto hranicí by už výše dluhu neměla dále narůstat. Zvyšování zadlužení je na místě pouze v případě, že v jeho pozadí jsou racionální investice do budoucí vyšší konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Napjatý trh práce - nejsem pro rychlý dovozu mnoha desítek tisíc cizinců coby dodatečné levné pracovní síly. Korektnější je cenové řešení, tedy zvyšování české mzdové hladiny.

Důležité bude také zefektivnění státní správy. Velmi by prospělo, pokud by si česká vláda objednala externí audit svých agend a racionality svých výdajů například v oblasti dotací firemní sféře nebo výstavby dopravní infrastruktury. Kardinální otazník visí nad schopností české politické reprezentace najít konsenzuální způsob dosažení udržitelného nastavení penzijního systému. Zde se jen stěží obejdeme bez zvyšování věku pro odchod do důchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy