Jak vyléčit Česko. Zeptali jsme se známých ekonomů, čím by měla budoucí vláda začít

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 10. 2021 6:14
Problémů v ekonomice bude muset nová vláda řešit hodně. K nejaktuálnějším patří energetická krize, která drtí celou Evropu. Stoupají ceny plynu i elektřiny. Ekonomové oslovení Aktuálně.cz upozorňují také na čistě české problémy - především na schodek státního rozpočtu na příští rok, problémy na trhu práce, drahé bydlení či důchodovou reformu.
Miroslav Zámečník.
Miroslav Zámečník. | Foto: ElaiPrague

Miroslav Zámečník - důchodová reforma by se měla stihnout

Nechci nikomu radit, co má dělat, ale jsou tu různá témata k řešení.

Státní rozpočet na příští rok - upravit ho by bylo ještě možné v případě, že vláda má zcela konkrétní představu, jak. Také rozpočtové provizorium jsme tu už dvakrát měli. 

Daňová a důchodová reforma - ta se nedá uspěchat, ale za rok či rok a půl by se zvládnout měla, i když bude v nové vládě více politických subjektů a dohoda bude komplikovanější. Navíc důchodová reforma už je rozpracovaná a jde o to, dohodnout se dvou věcech - kolik dát budoucím důchodcům peněz a z čeho to zaplatit. To je složitá otázka, a je jasné, že bez daňové reformy to nepůjde. Nemůžeme ale brát inspiraci ze zahraničí, pokud neznáme vlastní zemi, kde je společnost jinak nastavena. 

Problémy na trhu práce chce systémové řešení. Jsme v situaci, kdy máme nedostatek pracovníků na řadu volných míst, zvláště pak na nízké pracovní pozice, které lidé už vůbec nechtějí dělat a nelze je ani robotizovat. Pokud tedy nebudeme chtít zvyšovat mzdy, bude nutné upravit migrační politiku. Protože i skladba zahraničních pracovníků se mění. Těžké práce už nechtějí vykonávat ani Ukrajinci, ani Bulhaři, ani Rumuni, takže budeme muset hledat podstatně dál - v jižní Asii. A společnost si na to bude muset zvykat. 

 

Právě se děje

Další zprávy