Jak vyléčit Česko. Zeptali jsme se známých ekonomů, čím by měla budoucí vláda začít

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 10. 2021 6:14
Problémů v ekonomice bude muset nová vláda řešit hodně. K nejaktuálnějším patří energetická krize, která drtí celou Evropu. Stoupají ceny plynu i elektřiny. Ekonomové oslovení Aktuálně.cz upozorňují také na čistě české problémy - především na schodek státního rozpočtu na příští rok, problémy na trhu práce, drahé bydlení či důchodovou reformu.
Eva Zamrazilová
Eva Zamrazilová | Foto: Václav Vašků

Eva Zamrazilová - bydlení pro mladé a sociálně slabé

Před novou vládou stojí nelehký úkol, a to vrátit na udržitelnou dráhu veřejné finance. Hlavním úkolem bude přepracování návrhu státního rozpočtu na rok 2022, respektive snížení schodku naplánovaného současnou vládou, a současně i každoroční zrychlení tempa konsolidace z nyní plánovaného 0, 5 % alespoň na 1 % HDP.

Vzhledem k současnému vývoji cen elektřiny, které mimo jiné táhnou nahoru i inflaci, bude potřeba, aby vláda jednala s Evropskou komisí o uvolnění trhu emisních povolenek a připravila selektivní podporu nízkopříjmových domácností.

Současná vláda plánuje podporu pro 4,3 milionu domácností, což je celkový počet domácností v Česku. To je vzhledem k veřejným financím velmi nevhodný krok.

Důležitým tématem je i přehřátý trh s nemovitostmi. Vláda by měla vyřešit bydlení pro sociálně slabé seniory a mladé rodiny, a to prostřednictvím dostupného sociálního bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy