Absurdita roku: Zaplať daň, i když nemáš z čeho. Riziko podnikání, tvrdí finanční úřad

Iva Špačková Iva Špačková
10. 5. 2017 12:16
Jedenáctý ročník ankety upozorňující na povinnosti, které zbytečně komplikují podnikání, vyhrála nutnost odvádět státu DPH i z nezaplacených faktur. Pro české podnikatele platí už více než 10 let. Na podrobnosti se podívejte v našem přehledu (klikněte na úvodní fotku).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Nezaplatili ti fakturu? Smůla, DPH odvést musíš!

Letošní ročník soutěže o nejabsurdnější byrokratickou přítěž vyhrála povinnost, která trápí podnikatele už řadu let - odvádět DPH i z nezaplacených faktur. Nejde přitom o žádnou novinku - upravují ji už zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, a směrnice 2006/112/ES, o společném systému daně z přidané hodnoty.

Podnikatele, zejména malé a střední podniky, však trápí natolik, že letos v internetovém hlasování bezkonkurenčně zvítězila. A to proto, že menší firmy, které nemají páku na vymáhání pohledávek a nemohou si dovolit vůči svým vlastním dodavatelům platit později, mohou kvůli této povinnosti přijít o svůj byznys.

Podnikatelé totiž musí daň z nezaplacených faktur platit hned, žádat zpět ji mohou jen za určitých okolností. Někteří živnostníci, kteří nezvládli zacelit narušené cash-flow, skončili v úpadku. O tom, že se nominace trefila do černého, se stačí přesvědčit v diskusích na internetu: "Pokud za zboží nedostanu zaplaceno, je to jistě mé riziko podnikání, ale proč mám ještě odevzdávat DPH za par…ta, co mi nezaplatil?"

"Absurdity často vynikají tím, že jdou zdánlivě proti logice nebo zdravému rozumu. I proto letos tak zaujala povinnost platby DPH českých firem státu ještě před obdržením příjmu od svých dlužníků. S ohledem na současný stav platební morálky to mnohé podnikatele a firmy tlačí jako kámen v botě," vysvětluje Renata Pazourková, národní manažerka pro prodej firemním zákazníkům z Vodafone Czech Republic.

Anketa je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku, kterou udělují Hospodářské noviny. Záštitu nad anketou převzala Hospodářská komora České republiky. Cílem soutěže je upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům, snažit se o jejich odstranění či úpravu a přispět tím ke kultivaci tuzemského podnikatelského prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy