Absurdita roku: Zaplať daň, i když nemáš z čeho. Riziko podnikání, tvrdí finanční úřad

Iva Špačková Iva Špačková
10. 5. 2017 12:16
Jedenáctý ročník ankety upozorňující na povinnosti, které zbytečně komplikují podnikání, vyhrála nutnost odvádět státu DPH i z nezaplacených faktur. Pro české podnikatele platí už více než 10 let. Na podrobnosti se podívejte v našem přehledu (klikněte na úvodní fotku).
Foto: Jan Langer

Vysvětlení úřadu: Patří to k riziku podnikání

Finanční správa v reakci na letošního vítěze ankety Absurdita roku vysvětluje, že daň z přidané hodnoty je všeobecnou daní ze spotřeby, přičemž mechanismus fungování systému DPH je založen na odvodu z uskutečněných zdanitelných plnění dodání zboží nebo poskytnutí služeb (jejich spotřeby).

"V okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění je proto plátce povinen přiznat a následně i zaplatit daň, a to v souladu s běžnými procesními postupy, neboť není sporu o tom, že předmětné plnění bylo poskytnuto a tím pádem i umožněna jeho spotřeba. Související hrozba úplného či částečného nezaplacení představuje riziko podnikání, jehož eliminace v zásadě nepřísluší daňovým právním předpisům," říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Podívejte se i na dalších šest nominovaných absurdit, které získaly hlasy veřejnosti v internetovém hlasování.

 

Právě se děje

Další zprávy