Absurdita roku: Zaplať daň, i když nemáš z čeho. Riziko podnikání, tvrdí finanční úřad

Iva Špačková Iva Špačková
10. 5. 2017 12:16
Jedenáctý ročník ankety upozorňující na povinnosti, které zbytečně komplikují podnikání, vyhrála nutnost odvádět státu DPH i z nezaplacených faktur. Pro české podnikatele platí už více než 10 let. Na podrobnosti se podívejte v našem přehledu (klikněte na úvodní fotku).
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: ČTK

Exekuce na mzdy - zaměstnavatel jako rukojmí

Velké množství hlasů získala i další byrokratická zátěž pro podnikatele v podobě exekucí na mzdy. Podnikatelům hrozí, že když přijmou člověka, který je v exekuci, musí pod hrozbou pokuty plnit různé úřední příkazy, neboť musí poskytnout součinnost, jejíž rozsah není definován.

Podnikatel přitom ani nemusí při výběru zaměstnance vědět, že v exekuci je. Hned po přijetí takového člověka mu však začne do datové schránky chodit lavina zpráv a povinností.

Exekutoři jsou totiž napojeni na registr zdravotních pojišťoven a jejich automatické počítačové systémy začnou chrlit datové zprávy s rozkazy, co všechno musí podnikatel v případě, že je jeho zaměstnanec v exekuci, udělat a dodržet. Zaměstnavatel musí ze zákona poskytnout součinnost a v případě, že tak neudělá, hrozí mu pokuta až do výše 50 000 Kč. 

"Anketa umožňuje veřejnosti projevit nesouhlas s byrokratickou zátěží a my jsme rádi, že můžeme v rámci podnikatelských soutěží pomoci podnikatelům ji účinně snižovat," uvedla k soutěži Věra Šidlíková, manažerka distribuční sítě České spořitelny.

Exekuce na mzdy je definována zákonem č. 120/2001 Sb., exekuční řád, § 33 a zákonem č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, § 128

 

Právě se děje

Další zprávy