Snědl 223 porcí vajec, aby ohodnotil české snídaně: Jedna zcela vítězí, říká Hejlík

Tým Spotlight Tým Spotlight
29. 4. 2024 5:13
"Českou gastronomii chválím, ale jestli by v něčem mohla jít dál, je to přijímání zpětné vazby," říká herec Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a několika knih o českých restauracích. Jídlo a podniky po celém Česku hodnotí dlouhá léta a někde ho proto už velmi dobře znají. "Občas je ale reakce podniků taková podrážděná," říká o svých recenzích, kde ale prý nikdy nesdílí špatné zkušenosti.
Spotlight Aktuálně.cz - Lukáš Hejlík | Video: Tým Spotlight

"Gastromapu beru jako pozitivní tipy. Nepíšu o těch špatných zkušenostech. Dělám to proto, abych podnikům pomáhal, ne abych jim ublížil," říká herec Lukáš Hejlík, který teď vydává už svou čtvrtou knihu s doporučeními na zajímavá místa s dobrým jídlem. Tentokrát se zaměřil na snídaně, na cestách byl sedm měsíců a aby stihnul všechno, co měl v plánu, snídal i třikrát denně.

"Při těch sedmiměsíčních rešerších jsem byl šťastnej za to, když někdo přinesl nějakou alternativu - třeba topinku s houbami. Prostě něco, kde nemuselo být nutně vejce," popisuje bloger, podle kterého je ale rozhodně nejprodávanější položkou na snídaňových menu vejce Benedikt.

Hejlík v rozhovoru mluví také o tom, jak se česká gastronomie posouvá a s její úrovní jdou "nahoru" i sami hosté. I přesto se podle něj vede často až "vyhrocená" debata nad cenami jídel v podnicích.

"Snídaně vlastně dneska není úplně levná záležitost, velmi často je dražší než oběd, ale pořád je to vcelku dostupná věc," říká k tomu, že to tak nemusí připadat v pořádku každému, ale spousta lidí je schopna taková jídla v restauracích docenit a dopřát si je.

Sám herec nakonec přiznává, že je za jídlo schopný v restauracích a bistrech nechat i přes 50 tisíc korun měsíčně, ale vysvětluje, že je to díky tomu, že si dokáže hodně vydělat. "Všude za sebe platím. Zjistil jsem, že to musím opakovat," dodává Hejlík.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

 

Právě se děje

Další zprávy